Belföld

7 százalékkal emelkedhet a csúcsvezetők fizetése

Az idén átlagosan mintegy 7 százalékkal nőhet a hazai topmenedzserek bére. Ez arányában nagyobb, mint amit a nyugat-európai cégeknél remélhet a menedzseri réteg – összegzi a hazai elemzők véleményét a Világgazdaság.

A szakemberek arra is felhívják azonban a figyelmet, hogy a magyar felső vezetők javadalmazásának elvei sokkal kevésbé átláthatóan szabályozottak, mint az a fejlettebb gazdaságokban megszokott.

A bruttó hazai termék (GDP) idei növekedését meghaladó mértékben emelkedhet 2004-ben a hazai topmenedzseri réteg jövedelme – ezt valószínűsítik a szakértők. Ezzel Magyarország valamennyire szembemegy a nyugat-európai trendekkel, hiszen az unió országaiban már évek óta csak minimális mértékben emelkednek a felső vezetői jövedelmek – mutat rá Szelecki Zsolt, a Hewitt Associates elemzőcég magyarországi ügyvezető igazgatója. Hozzáteszi, Nyugaton az elmúlt években a vezetői bérezés gyökeres átalakuláson ment keresztül. Erősödő tendencia, hogy a direkt, bérjellegű javadalmazási formák helyett a cég valós piaci teljesítményét is tükröző, érdekeltségi elemekkel tarkított formákat – részvényopciók, -juttatások, egyebek – alkalmaznak a felső vezetők körében.

Szelecki Zsolt csak óvatos becslésekbe volt hajlandó bocsátkozni a hazai vállalati felső vezetői réteg bérnövekedési kilátásait illetően. Csupán annyi mondható, hogy a 2004-re prognosztizált GDP-növekedést három, maximum négy százalékponttal haladja majd meg a topmenedzseri jövedelemnövekedés mértéke – húzta alá.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik