Belföld

A közszféra várja Draskovics döntéseit

Ne csökkenjen a közszférában dolgozók reálbére, ezt akarja elérni a szakszervezet, a pénzügyi tárca új vezetője viszont létszámleépítést is fontolgat. Az érdekképviselet tehát mielőbbi egyeztetést tart szükségesnek.

– Számítunk arra, hogy a tárgyalásokban Draskovics Tibor, kijelölt pénzügyminiszter úr is bekapcsolódik, hiszen a Pénzügyminisztérium véleménye meghatározó fontosságú lesz a most folyó bértárgyalások során – mondta Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára. Mi biztosak vagyunk abban, hogy lezárult az az időszak, amikor egymásnak a sajtón keresztül üzengetünk.

Megvannak az intézményes fórumok, a sztrájkbizottságon kívül működik az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács, és bízunk abban, hogy pénzügyminiszter-jelölt úr, vagy pénzügyminiszterként eljön ezekre a fórumokra, és ott tudunk beszélni a közszolgálat dolgozóinak bérfejlesztésével kapcsolatos tárgyalásokról. Bízunk abban, hogy az ország jelenlegi gazdasági helyzetében is megtalálható az a kölcsönösen elfogadható megoldás, amely a közszolgálati sztrájkbizottság követeléseinek minimuma, nevezetesen, hogy 2004-ben a közszolgálati munkavállalók ne szenvedjenek reálkereset veszteséget.

– A kijelölt pénzügyminiszter 120 milliárdos költségvetési szigorítást jelentett be. Természetesen ez nem javítja, hiszen, ha a megszigorításokban kell gondolkodni, akkor sajnos azt kell mondjam, hogy az elmúlt évek tapasztalatai alapján, szinte reflexszerűen szokták a személyi juttatásokat megnyirbálni. Csak reménykedni tudunk abban, hogy itt nem valamilyen fűnyíró elv szerinti elvonás fog érvényesülni, hanem valóban a feladatok és a lehetőségek nagyon szigorú, és kölcsönös vizsgálata után fog döntés születni arról, hogy a szükséges 120 milliárdos, ha úgy vesszük, havi tízmilliárdos megtakarítás mely költségvetési területeket, mely ágazatokat és milyen mértékben érint.

– A sztrájkbizottság és a kormány képviselőinek legutóbbi tárgyalásán abban állapodtak meg, hogy még a parlament összeülése előtt újra tárgyalóasztalhoz ülnek. A tárgyalások megkezdésének van értelme az új pénzügyminiszter hivatalba lépése előtt, hiszen mi azért a mindenkori kormánnyal tárgyalunk, végül is a sztrájkbizottsággal kötendő megállapodást a kormány fogja jóváhagyni, nyilvánvaló, hogy a kijelölt pénzügyminiszter úr tudtával és az ő közreműködésével.

Szükséges is minél hamarabb ezt a megállapodást tető alá hozni, hiszen folynak az önkormányzati költségvetések tárgyalásai, előkészületei, a törvény szerint február végére az önkormányzatoknak is el kell fogadniuk a költségvetést, tehát figyelembe kell vennünk a pénzügyminiszter-váltást, de ez nem lehet ok arra, hogy a végtelenségig elodázzuk a tárgyalásokat.

– Draskovics Tibor egyik első nyilatkozatában nem zárta ki, illetve nem tudta kizárni annak lehetőségét, hogy esetleg a közszférában létszámleépítésre kerül sor. Őszintén szólva e nyilatkozatának ez az a része, amely leginkább aggaszt minket, mert még túl sem jutottunk az elmúlt évben végrehajtott, szinte sokkoló létszámcsökkentésen, és máris újabb, ehhez hasonló kormányzati gondolkodásról hallunk. Csak bízni tudunk abban, hogy most valóban a feladatok és a szervezet működéséhez szükséges létszám igen-igen szigorú felülvizsgálata után születhet bárminemű döntés.

A mi álláspontunk szerint nincs tartalék, az elmúlt évi létszámcsökkentés is azt mutatta, hogy a lakossági kapcsolatokban, vagy a szolgáltatásokban működő közigazgatási szerveknél máris a működőképesség határára került a szervezet, tehát biztosak vagyunk abban, hogy sem az adóhivatalnál, sem a földhivataloknál, vagy munkaügyi központoknál, vagy környezetvédelmi igazgatóságoknál nincs további tartalék. Ha van valahol tartalék, akkor azt biztos majd a pénzügyminiszter-jelölt úr pontosan meg fogja mondani. Véleményünk szerint nem jelent megoldást az ország gazdasági helyzetére az, ha néhány ezer embert elbocsátanak, mert ez a működésben sokszorosan többletkiadásokat fog eredményezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik