Belföld

Belgium amnesztiát ad a külföldre menekített vagyontárgyakra

Belgiumban pénteken életbe lépett az az amnesztiarendelet, amely - néhány százalékos illeték ellenében - lehetővé teszi, hogy az ország lakosai törvényesítsék az adózás elől külföldre menekített bankszámláikat, értékpapírjaikat.

A hatóságok becslései szerint a belgák jelentős, 100 milliárd eurót is meghaladó eltitkolt pénzvagyonnal rendelkeznek külföldön, főleg Luxemburgban, ahol jóval könnyebbek az adószabályok, és úgy gondolják, hogy a pénz egy része az amnesztia révén visszakerülhet Belgiumba. A hazaáramló pénz 0,05 százalékponttal járulhat hozá a GDP-növekedéséhez, és emellett a törvényesítési illetékekből a kincstár 850 millió euró pluszbevételre számít az idén; ezt már be is építették a költségvetés bevételi oldalába.

Az amnesztiarendelet értelmében a külföldre vitt vagyont a belgáknak be kell jelenteniük: vagy egy hazai banknál, tőzsdei cégnél, biztosítótársaságnál, ha a pénzeket hazahozzák Belgiumba, vagy a pénzügyminisztérium kincstári igazgatóságánál, ha továbbra is külföldön akarják tartani. Bármelyik változatot választják, 9 százalékos illetéket kell fizetniük, ami 6 százalékra csökken, ha vállalják, hogy az összeget legalább három évre az Európai Unió területén befektetik. Ennek fejében a bejelentett pénzösszeg törvényessé válik, kivéve, ha felmerül a pénzmosás gyanúja, vagy az adott vagyonrész már ismert volt a hatóságok előtt, és annak kapcsán vizsgálatot kezdtek. Az állam garanciát vállal, hogy semmilyen büntetőeljárást nem indít az így legalizált összegek ügyében.

A belga kormányzat arra épít, hogy 2005 elejétől az Európai Unión belül kötelezővé válik a megtakarítások tulajdonosairól szóló információk kölcsönös cseréje, azaz elvileg minden EU-tagországnak úgyis tájékoztatnia kell majd a belga hatóságokat a belga állampolgárok náluk, az ő államukban vezetett bankszámláiról. Ez az új szabályozás megnöveli a vagyonukat külföldön tartók lebukásának esélyeit – azaz a belgáknak érdekükben áll élni a most adott lehetőséggel.

Az amnesztiarendelet december végéig lesz érvényben, vagyis az érintetteknek addig kell dönteniük. Ha viszont valaki továbbra is titokban tartja külföldi pénzvagyonát, és a belga adóhatóság később mégis leleplezi az adócsalást, akkor a tettes megnövelt bírságra, a meg nem fizetett adó 150 százaléka helyett 200 százalékára számíthat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik