Belföld

Gazdasági és szociális tanács létrehozását tervezik

Gazdasági és szociális tanács megalakítását javasolja Kiss Péter kancelláriaminiszter, a testület létrehozásának koordinálására miniszteri biztosként már fel is kérte Héthy Lajost - olvasható a Népszabadságban.

A társadalmi párbeszéd új intézményének létrehozását kezdeményezi a kormány – jelentette be a szocialisták évkezdő sajtótájékoztatóján Kiss Péter. A kancelláriaminiszter szavai szerint a 2004 első felében létrehozandó gazdasági és szociális tanács uniós mintára jönne létre, és „alapvető nemzeti kihívásokra” keresné a választ.

A miniszter elmondta: a tanácsban politikai elkötelezettségtől függetlenül a munka világa, a gazdasági, a pénzügyi, a tudományos és a művészeti élet, a civil társadalom képviselői kapnának helyet. A mintegy ötven-hatvan tagú testület évenként néhányszor ülésezne, előkészítő, szakmai műhelyként működne. A politikától mentes konzultációkra azért van szükség, mert a nemzetet érintő kihívásokra adandó válaszok hosszabb távra szólnak, mint egy-egy kormányzati kurzus – tette hozzá a kancelláriaminiszter.

A gazdasági és szociális tanács az ötödik olyan egyeztető szervezet, amely gazdaságpolitikai kérdésekben megnyilvánulhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik