Belföld

Érezhetővé válik a német gazdasági növekedés?

A DIW német gazdaságkutató szerint Németországban a tavalyi év végétől érezhetővé vált a gazdasági élénkülés: a tavalyi utolsó negyedre a DIW 0,5 százalékos növekedéssel számol az előző három hónaphoz képest. Mindenekelőtt az ipari termelés alakult kedvezően, miközben a gyenge magánfogyasztás alig járult hozzá a növekedéshez.

A DIW ugyanakkor megerősítette december eleji prognózisát. A tavalyi év egészére a DIW változatlanul “nulla” növekedést vár. A német szövetségi statisztikai hivatal csütörtökön teszi közzé a tavalyi GDP alakulását.

Az idei évre és 2005-re a DIW 1,4-1,4 százalékos növekedést várt, ezzel az élénkülést gyengébbre várja a korábban valószínűsítettnél. Más nagy német gazdaságkutatók az idei évre 1,6-1,8 százalékos GDP-növekedéssel számolnak Németországban. Wolfgang Clement gazdasági miniszter szerint a német gazdaság 1,5-2,0 százalékkal fog növekedni 2004-ben.


Németország gazdasága 0,2 százalékkal nőtt tavalyelőtt. Az 1993-as recesszió óta ez volt legalacsonyobb növekedési ütem, akkor 1,1 százalékkal esett vissza a német GDP. A legnagyobb euróövezeti gazdaság 2001-ben 0,6 százalékkal, 2000-ben 2,9 százalékkal bővült. Az OECD tavalyra 0,3 százalékos, az idén 1,7 százalékos gazdaságnövekedésre számít Németországban. Az Európai Bizottság szerint a német GDP tavaly 0,4 százalékkal, az idén 2,0 százalékkal bővül. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) várakozása 0,5 százalék, illetve jövőre 1,9 százalék. A német kormány nulla százalékot jósol idénre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik