Belföld

Polgári körök tüntettek a Tilos Rádiónál

Furcsa körülmények között fejeződött be a Tilos Rádió elleni tiltakozó tüntetés. A demonstrálók izraeli zászlót égettek és az MTI fotóriporternőjét is inzultálták. A rendezvényt "szelíd, de határozott" válasznak szánták a rendezők.

Polgári körök tüntettek a Tilos Rádió budapesti stúdiójánál vasárnap délután. A demonstráció résztvevői a rádióban karácsonykor elhangzottak miatt a médium betiltását követelték – írja az MTI. A tüntetést követően a demonstrálók egy csoportja hógolyókkal dobálta az épületet, két férfi pedig megrongálta a Magyar Távirati Iroda fotóriporternőjének felszerelését. A tüntetők egy csoportja elégetett egy izraeli zászlót, ami miatt Izrael Állam magyarországi nagykövetsége tiltakozását fejezte ki.

Az ORTT még nem döntött

A Népszabadság szerint a demonstrációt megelőző napon, szombaton Ladvánszky György, az ORTT tagja tudatta az MTI-vel, hogy nyilvánossá tették a médiahatóságnak a Tilos Rádió decemberi adásaiban elhangzottakkal kapcsolatban vizsgálódó üléseinek anyagait. Közlése szerint az általa kezdeményezett indítványról csütörtöki ülésének kezdetén határozott a grémium, így az érdeklődők számára az ORTT székházában hozzáférhetővé tették az anyagokat. Ezt „az eset súlya miatt” szorgalmazta, hozzátéve, ugyanezt fogja javasolni a jövőben minden olyan ügyben, „ami az ország közvéleményére tartozik”. Az ORTT egyébként múlt szerdai és csütörtöki ülésein is vizsgálódott, de nem tudott dönteni a rádió ügyében. A Népszabadság szerint a szakmai előkészítést végző iroda az ideiglenes felfüggesztés maximumát, harmincnapos büntetést javasolt. Erről csütörtökön a fideszes és az MDF-es tag nem szavazott, mert továbbra is a szerződés azonnali felbontásához ragaszkodtak. Az enyhébb büntetést támogató MSZP-s és az SZDSZ-es tag, valamint a testület elnöke viszont nem egyformán szavazott. Tímár János SZDSZ-es delegált ugyanis a 30 nap helyett csupán 24 órás felfüggesztést javasolt. A héten ismét az ORTT elé kerül az ügy.

Keresztényellenes műsorok

A megmozdulást szervező Rákosmenti Polgári Körök Egyesülésének elnöke elhatárolta magát a történtektől. Az MTI tudósítása szerint Pesti Imre, az egyesülés vezetője a tüntetés első szónokaként leszögezte: azért gyűltek össze a stúdió előtt, hogy “szelíd, de határozott választ” adjanak a rádió “keresztényellenes műsoraira”.

“A törvénytelenséggel született Tilos Rádió nemcsak szenteste, nemcsak advent idején gyalázott meg keresztény jelképet, szentet és vallást, hanem időnként szubkultúrába süppedő, közerkölcsöt romboló megnyilatkozásaival folyamatosan életben tartotta a keresztények és a keresztény erkölcs iránti gyűlöletet” – mondta. Szavai szerint a rádió megsértette a keresztény kultúrában gyökerező európai kultúrát, “a Föld 1,5 milliárd keresztény hívőjét” és az egyetemes emberi jogokat. “Ezért követeljük, hogy az ORTT mondja fel a műsorszolgáltatási szerződést a Tilos Rádióval” – tette hozzá. (Mint ismeretes, a Tilos Rádió december 24-ei esti műsorában elhangzott: „kiirtanám az összes keresztényt”. A három műsorvezető közül kettő azonnal elhatárolódott a kijelentéstől, a harmadikat pedig azóta már elbocsátották a rádiótól.)

A magyarságot gyűlölő kisebbség

Melocco Miklós szerint a rádióban a keresztények kiirtásáról szóló mondat “az egészséges, jó szokások elleni vétség”, a szokások, a morál, a nép lelkülete, éthosza elleni vétek, etikai vétség. “Ha nem lehet rá alkalmazni a törvényt, akkor a magyar jogban nincs meg a hazaárulás, a tömeggyilkosság, a népirtás fogalma” – vélekedett a szobrász.

“Magyarországon a magyar nemzetet és a kereszténységet gyűlölő kisebbség immár öt évtizede sanyargatja, gúnyolja, szorítja ki a többséget a nemzeti erőforrások totális birtoklásáért folytatott harcában, miközben politikusaink és értelmiségünk nagy része folyamatosan gesztusokat akar tenni a másik oldalnak” – jelentette ki Lovas István. Az újságíró szerint “a keresztény- és a magyargyűlölő kisebbség étvágyát a gesztusok csak növelik, mert azt a gyávaság jelének tekintik”. “A Tilos Rádió az SZDSZ vasárnap, szájkosár és maszk nélkül. A Tilos Rádió, az állami pénzen támogatott magyar- és keresztényellenes rasszisták problematikus adója” – tette hozzá. „Tizennégy év a gesztusok korszaka volt, hirdessük meg ettől a pillanattól kezdve a magyar- és kereszténygyűlölő kisebbség elleni nulla tolerancia politikáját (…), ha nem akarjuk, hogy gyerekeink nácinak titulálva rezervátumokban éljenek” – mondta az újságíró.

Nem jöttek ki

A legnagyobb sikert a felszólalók közül az “egy káromkodás szebben beszél” – mondattal mikrofon elé lépő Döbrentei Kornél író aratta, beszédéről azonban rövid idő múlva a Tilosnak otthont adó Kultiplex kéménye mögül fel-felbukkanó, majd eltűnő alakok terelték el a figyelmet – írja a Magyar Hírlap. A történtekre a tömeg ütemes “gyertek ki!” skandálással reagált, az érintettek szerencséjére azonban a rendőrség szoros kordonnal őrizte az épület bejáratát.

Nem mindig ott van a sír, ahol ássák

Döbrentei Kornél költő azt mondta: nem mindig ott van a sír, ahol ássák. “Nálunk, ahol állítólag árkokat temetnek be, különösen igaz ez” – tette hozzá. Nehéz egy olyan országban, ahol a hóhérok nem bocsátanak meg az áldozatoknak – mondta Döbrentei Kornél az MTI szerint.

A demonstráción mintegy 3-4 ezer ember vett részt. A Népszabadság szerint a demonstrálók között volt, aki sárga keresztet tűzött a kabátjára. A Magyar Nemzet szerint egy Dávid-csillagos trikót is elégetett valaki. A tüntetők többször hangosan követelték a rádió betiltását, illetve azt skandálták, hogy “Elég volt!”. A rádió egyik munkatársa végigment a tüntetők között egy táblával, amelyen a következő felirat volt: “Nem az igazság: csak a hús irgalmatlan tömege”. Az Index internetes hírportál információi szerint a tüntetők egy csoportja a helyszínen elégetett egy izraeli zászlót. Emiatt az esti órákban Izrael Állam magyarországi nagykövetsége tiltakozását fejezte ki.

 Gyulay üdvözletét küldte

A rendezvényen felolvasták Gyulay Endre szeged–csanádi megyés püspök üdvözlő levelét, aki elfoglaltságai miatt nem tudott jelen lenni az eseményen – írja a Magyar Nemzet. Végezetül a miatyánk közös elmondására szólították fel az egybegyűlteket. Az ima a kereszténység ellenségeiért is szólt. A Himnusz és a székely himnusz eléneklése után a tömeg egy része hazaindult, ám sokan érezték úgy, mindez kevés: elhangzottak az épület lebontására való felszólítások is… – szól a Magyar Nemzet tudósítójának beszámolója.

Izrael tiltakozik

A nagykövetség mélységes felháborodással értesült arról, hogy a Tilos Rádióban karácsony este elhangzottakat, amelyet a külképviselet is elítél, a tüntetésen párhuzamba állították Izrael Állammal – áll a dokumentumban. “Megengedhetetlen, hogy a XXI. század Magyarországán, amely hamarosan az Európai Unió teljes jogú tagja lesz, egy független, demokratikus ország zászlaját égessék” – szögezi le a nagykövetség. Unger Pál, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-nek azt mondta, hogy a tüntetéssel kapcsolatban rendőri intézkedés nem történt.

A tüntetők egy csoportja a demonstráció befejezése után hógolyókkal dobálta meg a rádiónak helyet adó épületet. A róluk fényképet készítő MTI-s fotóriporternő felszerelését két férfi megrongálta. Az újságírót a két férfi lökdöste, sáljánál fogva rángatta és szidalmazta. A fotóriporternőt, aki a lökdösés miatt nekiesett a kordonnak, két kollégája védte meg. Az egyik szervező a fotósokkal közölte: jobb, ha elmennek, mert már nem urai a helyzetnek, nem így gondolták a békés tüntetést.

“A provokálókból álló szűk csoport rendezvény utáni minden jellegű megnyilatkozása élesen szemben áll a polgári körök szellemével, ezért a leghatározottabban elhatárolódunk a történtektől és elítéljük azt” – nyilatkozta Pesti Imre az MTI-nek vasárnap kora este. A Rákosmenti Polgári Körök Egyesülésének elnöke hangsúlyozta, hogy nem keresztényi bármely nemzet zászlajának meggyalázása, és ugyanolyan mértékben visszautasítandó, mint a keresztények kiirtására szóló felhívás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik