Belföld

Ingyenes elővárosi buszjárat Hollandiában

Árat emelt a holland vasúttársaság, az utasok 4 százalékkal fizetnek többet a vonatjegyért. A hágai ingázók viszont örülhetnek: a dél-hollandiai tartomány egymillió euróval támogatja ingyenes buszjáratok bevezetését a holland fővárosba bejárók számára.

Hága és Leiden közúti forgalmát kívánja tehermentesíteni a kísérleti jellegű kezdeményezés, amelynek során a hollandok egy éven át ingyenesen utazhatnak két hágai buszjáraton. A cél az, hogy a környékről rendszeresen Hágába járók hagyják otthon személyautójukat és inkább az ingyenes buszjáratot vegyék igénybe.

A kezdeményezést már akkor sikeresnek könyvelik el ha az autósok 5 százalékát sikerül rábírni arra, hogy inkább busszal utazzon. Amszterdam városi tanács tavaly elvetette az ingyenes utazás tesztelését, s Eindhovenben is meghiúsult egy hasonló elképzelés.

Drágább, de pontosabb vasút

Ezzel egyidőben a holland vasúti társaság áremelést jelentett be. Az NS szolgáltatásainak díjszabása egyelőre 4 százalékkal növekedett, ám előrevetítették egy újabb drágítás lehetőségét. A holland vasútnak évente két alkalommal van joga áremelésre, amennyiben elleget tesz a pontosság követelményeinek. Tavaly az NS elfogadta a Consumentenbond fogyasztóvédelmi szervezet álláspontját, miszerint a jegyárakon 2,075 százalékkal drágíthat, amennyiben egy év alatt 84,4 százalékos pontosságot sikerül elérnie.

A szakmában sokan megkérdőjelezik, hogy a társaságnak az idén sikerül betartania a pontossági követelményt. Vannak olyan hírek, miszerint a pontosságot úgy érik el, hogy a szerelvények nem állnak meg bizonyos állomásokon – ezzel kapcsolatosan már több panasz is érkezett.

A falevél és a késési statisztika

Az NS derűlátó a pontosságot illetően. A 2001-es mélypont után, amikor a szerelvények 79,9 százaléka érkezett meg időben a célállomásokra, 2003-ban a pontossági arány már 83,1 százalék volt. A társaság az idén új szerelvényeket bocsát sínre, ezzel is csökkentve a romló műszaki állapot miatt bekövetkező késések számát.

Szintén gondot jelentett eddig az ősszel a lehulló falevelek sokasága, amely csúszóssá tette a vonalakat, és megrongálta a kerekek fékrendszerét. E probléma kiküszöbölése szintén javíthatja a késési statisztikát.

A holland vasúti társaság pénzügyi helyzete az utóbbi években romlott: 2002-ben 69 millió eurós, 2003 első felében 20 millió eurós veszteséget regisztráltak.

Forrás: www.euro.hu



 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik