Belföld

SZDSZ: liberális fordulatra van szükség a szociálpolitikában

Az SZDSZ az adók csökkentéséért és a liberális, azaz a rászorultság elvén működő szociálpolitikáért fog küzdeni az idén - jelentette ki Demszky Gábor budapesti főpolgármester, az SZDSZ európai parlamenti listavezetője szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Demszky Gábor bemutatta a párt legújabb kampányplakátját, amelyben az osztogató és mindenkiről alanyi jogon gondoskodó államra és szociálpolitikára utalva azt a kérdést teszik fel: Mindenki amerikai nagybácsija?

A politikus szerint arra várnak választ, hogy az állampolgárok olyan államot szeretnének-e, amely mindenkinek ad, aki kér tőle, vagy olyat, amely a jómódúaknak adócsökkentést, a nehéz helyzetben lévőknek pedig rászorultsági alapon működő szociálpolitikai támogatást juttat.

Megjegyezte: a szocialisták azt mondják, hogy az adófizetők pénzéből mindenkit alanyi jogon kell támogatni. Hozzátette: a konzervatív szociálpolitika lényege pedig az, hogy az állam feladata nem a szegények, hanem a nemzeti középosztály megerősítése.

“Liberális szociálpolitikát, adócsökkentéssel együtt” – adta meg Demszky Gábor a szabad demokrata választ. Rámutatott, hogy véleményük szerint az államnak csak a rászorultakat kell támogatnia. Mint mondta, a jómódúaknak nem szociális támogatásra, hanem kisebb adókra van szükségük.

Demszky Gábor beszámolt arról, hogy a fővárosban – például a közüzemi díjak esetében – évek óta kompenzálják a rászorultakat. A főpolgármester ismertette a fogyatékosokkal és a hajléktalanokkal kapcsolatos intézkedéseket is.

Iványi Gábor lelkész, volt SZDSZ-es képviselő kijelentette: meg kell szűnnie annak a rendszernek, amelyben mindenkinek alanyi jogon jár támogatás. “Támogassuk együtt a rászorulókat” – fogalmazott.

A sajtótájékoztatón a résztvevők megemlékeztek Solt Ottíliáról, aki ezen a héten lenne hatvan éves. Demszky Gábor emlékeztetett rá, hogy Solt Ottíliával alapították meg a Szegényeket Támogató Alapot. Megjegyezte: Solt Ottíliától tanulta meg a szabadság és a szolidaritás elválaszthatatlanságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik