Belföld

A Pentagon hadifogolynak nyilvánította Szaddám Huszeint

Hadifogolynak nyilvánította az Egyesült Államok Szaddám Huszeint, Irak egykori diktátorát. Az iraki ideiglenes kormányzótanács nem érti, hogyan lehet az ország egykori vezetője hadifogoly, amikor Washington már tavaly május 1-jén befejezettnek nyilvánította a hadműveleteket Irakban.

Michael Shavers, a Pentagon szóvivője pénteken a döntést indokolva közölte, hogy a volt iraki elnököt megilletik a hadifoglyokkal való bánásmódot szabályozó genfi egyezményben előírt jogok, mivel a volt rezsim fegyveres erőinek a vezetője volt, és ekképpen ő is katonának, elfogásával pedig hadifogolynak számít. Mindez semmit sem változtat Huszein őrzésének körülményein – tette hozzá.


Donald Rumsfeld védelmi miniszter korábban kitérően válaszolt arra a kérdésre, hogy Szaddám Huszeint hadifogolynak tekintik-e. A minisztert azzal a felvétellel kapcsolatban faggatták, amelyen a 66 éves exdiktátort egy katonaorvos szájüreg-vizsgálatnak veti alá, a hajában pedig tetűt keres. A miniszter akkor azt mondta, hogy Szaddám Huszein jó kezekben van, és a genfi egyezmény nyújtotta kedvezmények szerint bánnak vele.


Az iraki ideiglenes kormányzótanács ingerülten fogadta a Pentagon döntését. A szervezet jogi bizottságának vezetője, Dara Núrredin megdöbbenésének adott hangot szombaton a washingtoni döntéssel kapcsolatban, és kijelentette, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek a koalíciós ideiglenes hatósággal.


Mint mondta, meglepetésként érte a Pentagon döntése Szaddám Huszein hadifogollyá nyilvánításáról, hiszen Washington már tavaly május 1-jén befejezettnek nyilvánította a hadműveleteket Irakban.


Dara Núreddin úgy fogalmazott, hogy az iraki ideiglenes kormányzótanácsra nem vonatkozik a Szaddám Huszein helyzetével kapcsolatos amerikai döntés. Kijelentette: a volt elnök bűnös, háborús bűnöket követett el irakiak ellen, ezért iraki bíróság előtt fog felelni, irakiak fognak ítélkezni felette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik