Belföld

Az S&P csúnyán lehúzta a lengyel devizaadósságot

A szuverén devizaadósi osztályzattal azonos befektetői szintre sorolta az új, 1,5 milliárd eurós, 2009-ben kifutó lengyel eurokötvényt pénteken a Standard&Poor's, megjegyezve ugyanakkor, hogy ebben az évtizedben nem várható Lengyelország csatlakozása az euróövezethez.

A nemzetközi hitelminősítő a pénteki londoni közlemény szerint “BBB plusz” szintre sorolta be a Londonban előző nap kiadott új lengyel euróadósságot; ez megfelel a garanciával nem fedezett, előre sorolt lengyel állami devizaadósság érvényben lévő osztályzatának.

A közleményhez fűzött elemzés szerint a közepes befektetői fokozatnak számító besorolást alátámasztja Lengyelország “kezelhető” külső likviditási pozíciója, valamint a versenyképes, sokkoknak ellenálló, mind sokszínűbb lengyel exportszektor, amely a várható gazdasági fellendülés egyik pillére lesz.

A hitelminősítő szerint ugyanakkor széleskörű költségvetési reformok nélkül a lengyel államháztartási hiány az idén és jövőre meghaladja a bruttó hazai termék értékének 7,0 százalékát, és 2006-ig a GDP-arányos államadósság gyors ütemben 60 százalék fölé fog emelkedni. A Standard&Poor’s szerint ez azzal fog járni, hogy 2010 utánra tolódik ki Lengyelország csatlakozása az euróövezethez.

A másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a londoni Fitch Ratings novemberben hét EU-csatlakozó ország – köztük Lengyelország – szuverén devizaadósi besorolásának kilátását éppen arra hivatkozva javította felminősítést valószínűsítő pozitívra, hogy ezek az országok az euróövezeti tagság várományosai.

Előző nap a Fitch szintén “BBB plusz” osztályzatot adott az új lengyel eurókötvényre, de ez a hitelminősítő is megjegyezte, hogy Lengyelországnak alapos költségvetési kiigazításra lesz szüksége a hiányt 3 százalékban maximáló euróövezeti feltételrendszer teljesítéséhez.

A Fitch Ratings az egyébként elsőrendű befektetői, “A mínusz” szintű magyar devizaadósi besorolást nyár óta leminősítést valószínűsítő negatív kilátással tartja nyilván, az egyidejű magas költségvetési és folyómérleg-hiány kezelhetőségével kapcsolatos aggályokra hivatkozva. Magyarország a tíz EU-csatlakozó ország közül az egyetlen, amelyre a Fitch negatív kilátást tart érvényben. A Standard&Poor’s ugyanakkor a lengyel adósságot tartja nyilván negatív kilátással; Magyarországra stabil kilátás érvényes ennél a cégnél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik