Belföld

Az EU időpontokat adott a francia és német költségvetésnek

Az Európai Bizottság pénteki bejelentése szerint január 28-án vizsgálja felül a francia, és február 18-án a német módosított költségvetési tervezeteket.

Az unió gazdasági és pénzügyi ügyekben illetékes szóvivője sajtóértekezletén közölte: a francia “stabilitási programot” aztán az uniós pénzügyminiszterek vitatják meg február 10-én, majd a németet március 9-én.

Arra a kérdésre, hogy Brüsszel ragaszkodik-e ahhoz, hogy a két ország államháztartási hiányát az adott évi GDP 3 százalékában meghatározott küszöbérték alá szorítsa, a szóvivő azt felelte: az uniós végrehajtók azokra a gazdasági elemzésekre hagyatkoznak, amelyek azt javasolják, hogy egy újabb évet – 2005-ig – hagyjanak erre a két tagállamnak.

Az eljárásrend tisztázása szempontjából hasznos lehetne, ha az Európai Bíróság állást foglalna az EU pénzügyminiszteri tanácsának (Ecofin) arról a döntéséről, amellyel felfüggesztette a stabilitási és növekedési paktum előírásainak alkalmazását – jelentette ki szerdán az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi kérdésekért felelős tagja.

Pedro Solbes megerősítette, hogy a bizottság jogi szolgálata elkészítette állásfoglalását az Ecofin november 25-iki döntéséről, s elemzése szerint a tanács eljárása mind az alapszerződés betűjével, mind a szellemével ellentétes. Bizottsági források szerint a jogi szolgálat arra akövetkeztetésre jutott, hogy az Ecofin megsértette az alapszerződést, amikor Németországgal és Franciaországgal szemben felfüggesztette a stabilitási és növekedési paktumban előírt eljárásrend alkalmazását. Solbes ezért azt fogja javasolni a bizottságnak, hogy vigye az Európai Bíróság elé az ügyet. A biztosok testülete az ügy esetleges bíróság elé viteléről várhatóan a jövő héten határoz.

Németország és Franciaország ellen a bizottság azért kezdeményezett eljárást, mert mindketten sorozatosan megsértették a paktumnak azt az előírását, amely szerint a tagországok államháztartási hiánya nem haladhatja meg bruttó hazai termékük (GDP) 3 százalékát. Az eljárás már a pénzügyi szankciók alkalmazása előtti utolsó szakaszban tartott, amikor az Ecofin – a hiány csökkentésére vonatkozó politikai kötelezettségvállalások fejében – felfüggesztette az alkalmazását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik