Belföld

Betiltani nem fogják a Tilos Rádiót

Az már biztosra vehető, hogy véglegesen nem tiltják be a Tilos Rádiót, de egyelőre nem is büntették meg - számol be a Népszabadság. A rádióhullámok útján budapesti vételkörzetben, az interneten viszont korlátlanul fogható adó ellen több decemberi műsorának keresztényellenesnek minősített kijelentései miatt indított eljárást a médiahatóság.

A fővárosi adó háromnapi műsorát vizsgálták: december 9-én a Jobbik köztéri keresztjeiről hangzott el az a javaslat, hogy tűzifát kellene készíteni belőlük, 19-én Jézust fattyúnak titulálták, 24-én pedig egy ittas műsorvezető közölte, hogy kiirtaná az összes keresztényt. Ez utóbbi kijelentéstől a Tilos az óta többször is elhatárolta magát. Jobboldali pártok, szervezetek és a történelmi egyházak is számos közleményt adtak ki, tiltakozva a Tilos szellemisége ellen általában és e megnyilvánulások ellen konkrétan.

A médiahatóság – miután szerdán a kormánypárti tagok és a testület elnöke leszavazták a jobboldali delegáltak azon kezdeményezését, hogy azonnal mondják fel a rádió műsorszolgáltatási szerződését – csütörtökön nem tudott dönteni arról, hány napra némítsa el ideiglenesen a Tilost. Az Országos Rádió és Televízió Testületben a szakmai előkészítő munkát végző iroda az ideiglenes felfüggesztés maximumát, 30 napos büntetést javasolt. Erről a fideszes és az MDF-es tag nem szavazott, mert továbbra is a szerződés azonnali felbontásához ragaszkodtak. Az enyhébb büntetést támogató MSZP-s és az SZDSZ-es tag, valamint a testület elnöke viszont nem egyformán szavazott. Tímár János SZDSZ-es delegált ugyanis a 30 nap helyett csupán 24 órás felfüggesztést javasolt. Vélhetően a jövő héten kerül ismét az ORTT elé az ügy.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik