Belföld

A Tebész betekinthet a Brau-felvásárlás irataiba

Elfogadta ügyfélként a Tebész-t a pénzügyi felügyelet, így annak képviselője betekinthet az AMSTEL/Brau felvásárlási ügy kapcsán keletkezett iratokba - közölte a kisbefektetői érdekvédő szervezet.

Elfogadta ügyfélként a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségét (Tebész) az AMSTEL/Brau felvásárlási ügy kapcsán folytatott államigazgatási eljárásaiban a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), így jövő hétfőn, azaz január 12-én lehetővé teszi, hogy a Tebész képviselője a keletkezett iratokba betekinthessen.

A Tebész által kiadott közlemény szerint a szervezet által kiharcolt felügyeleti döntés egyben egy új korszak kezdetét is jelenti a magyar cégfelvásárlásokban, hiszen a felügyelet ezen ügyféli elismerése azt jelenti, hogy egy cégfelvásárlásban immár a kisrészvényeseknek is vannak érdemi jogosítványaik (például perelhetik a határozatot). A Tebész szerint ennek következménye, hogy a felvásárlóknak – ha gyors sikert kívánnak elérni – még az engedélyeztetési eljárás megindítása előtt célszerű lesz elnyerniük a kistulajdonosok jóindulatát.

Mint emlékezetes, a Tebész még október végén, mint Brau részvényes kérte a PSZÁF-nál, hogy ügyféli jogosultsága alapján az Amstel/Brau felvásárlási ügyben keletkezett iratokba betekinthessen. (A Tebész-nek három teljesen „halott” papír kivételével minden tőzsdei részvényből van 1 db a birtokában, sőt magában a BÉT-ben is tulajdonos ilyen mértékig.) Konkrét válasz helyett azonban a felügyelet, 2003. november 3-án egy olyan határozatot tett közzé, melyben előzetesen vitatva a Tebész ügyféli minőségét, a kérés engedélyezésének végleges eldöntését 45 napra felfüggesztette, majd meghozta azon határozatát, melyben az Amstel Rt. felvásárlási ajánlatát jóváhagyta.

A Tebész ekkor törvénysértést gyanítva “az államigazgatási eljárásokról” szóló törvény értelmezéséről levélben kért véleményt a Belügyminisztérium jogi főosztályától. Válaszában a BM egyértelműen az érdekvédők jogértelmezésével értett egyet, hangsúlyozva azonban, hogy ezen állásfoglalásának nincs utasító hatálya.

A felügyelet, a magának szabott határidő lejártakor, december közepén levélben értesítette a Tebészt, hogy előzetes időpontegyeztetés után immár biztosítja képviselője számára az ügyfeleket megillető iratbetekintés jogát, ha bizonyítani tudja ügyféli minőségét, azaz bemutatja a részvényesi minőségét igazoló okiratot.

A Tebész álláspontja szerint a PSZÁF ezen ügyféli elismerése jelenti a gyakorlatban azt, hogy egy cégfelvásárlásban immár a kisrészvényeseknek is vannak érdemi jogosítványaik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik