Belföld

Elhalasztják a Petrom privatizációját

Tisztázatlan földtulajdon és kintlévőségek miatt halasztják el a román Petrom olajvállalat privatizációját - emlékeztetett csütörtöki számában a Curierul National.

A román napilap idézi Dan Ioan Popescu gazdasági és kereskedelmi minisztert, aki egy nappal korábban jelezte: az olajvállalat privatizációs folyamatának lezárása – amelyet eredetileg még tavaly év végére terveztek, majd március 31-re toltak ki – újabb háromhónapos halasztást szenvedhet.

A miniszter elsősorban arra a problémára hivatkozott, miszerint tisztázatlan még a cég létesítményei által elfoglalt, 80-90 ezer hektár kiterjedésű földterület tulajdonlásának a kérdése, legalábbis csak e terület felének rendezett a jogi helyzete. A tárcavezető ezen kívül hivatkozott egyéb, másodlagos problémákra is, így a környezetvédelemmel kapcsolatos beruházások és az uniós normákkal kapcsolatos jogszabályi változások bizonytalanságaira.

A Curierul National felidézte: Popescu nemrég maga erősítette meg, hogy a Petromnak jelentős összegű, 15 ezer milliárd lejt (mintegy 95 milliárd forintot) kitevő követelése van tizennyolc céggel szemben, a legnagyobb adósok között van a moldovai Rafo és a Darmanesti kőolajfinomító cég. A lapnak feltűnt, hogy a miniszter ezúttal nem beszélt erről a potenciális vásárlók szempontjából alapvetően fontos szempontról.

A szerdai román sajtó szerint egyébként maguk a pályázók is óvatosak, hajlandóak kivárni, hogy a fent említett kérdések tisztázódjanak. A miniszter sem akar pontos dátumot kijelölni a magánosítási folyamat lezárására, a többször is módosított határidők nem tekinthetők “szentírásnak”. Tárgyalásokról van szó csupán, ha ugyanis túl korán rögzítenék a privatizáció véglegesítésének időpontját, egy tranzakció értéke akár 30-40 százalékkal is csökkenhet – mondta a gazdasági miniszter.

A Petrom-pályázaton heten vesznek részt, egyelőre nem kötelező ajánlattal: a magyar Mol Rt., a lengyel PKN Orlen, az osztrák OMV, az amerikai Occidental Oil and Gas Corp., az orosz OAO Gazprom, a görög Hellenic Petroleum SA és a svájci Glencore. A cég 93 százaléka a román kormány tulajdonában van, az első lépcsőben 33,34 százalékát adnák magánkézbe, a nyertesnek a későbbiekben 51 százalékra kell növelnie részesedését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik