Belföld

Rába-nyilatkozat a HM-tenderről

A Rába Jármű Kft. az idei évre korábban megkötött 4,2 milliárd forintos megrendelésen túl további 9,6 milliárd forint értékű megrendelést kap a Magyar Honvédségtől katonai terepjáró gépjárművek ez évi szállítására, az erről szóló megállapodás megkötésére kormányhatározat rendelkezik - közölte az MTI érdeklődésére szerdán a Rába Járműipari Holding Rt. kommunikációs menedzsere.

Dusza András elmondta: a kormányhatározat azt is
tartalmazza, hogy a honvédelmi miniszter, illetve annak megbízottja 2005. évi szállításra 12,8 milliárd forint értékű megállapodást írjon alá a Rába Jármű Kft.-vel. Az ez évre szóló kiegészítő megállapodás, illetve a jövő évi gyártásról szóló szerződés tartalmáról a kommunikációs menedzser egyelőre nem tudott nyilatkozni. A későbbi tárgyalások során derül ki, hogy a honvédség hosszú távú fejlesztési programja keretében mit rendel a kormányhatározatban szereplő keretösszegből a Rábától.

Az ez évben aktuálissá váló plusz keretösszeg az idei költségvetést nem terheli, mivel a 9,6 milliárd forint kifizetésére a jövő évben kerül sor. A Rába az átmeneti finanszírozást banki közreműködéssel oldja meg, a 2005-ben aktuálissá váló szállítások kiegyenlítésére pedig 2006-ban kerül sor – mondta Dusza András. A korábban megkötött megállapodás szerint a cég kilencven Rába H-14 típusú terepjárót szállít a honvédségnek az idén. A Rába H-típusú, speciális katonai felhasználásra szánt járműcsaládja tíz éves folyamatos fejlesztés eredménye. A termékcsalád öt tonna teherbírású tagja a H-14-es jármű, amelynek továbbfejlesztett változata kielégíti az európai uniós műszaki-közlekedési követelményeket és megfelel a NATO ajánlásoknak.

A jármű összkerékmeghajtású hajtáslánccal és az EURO-3 emissziós normákat kielégítő motorral rendelkezik. A futóművek kivitele lehetővé teszi a gumiabroncsok menet közbeni szabályozását, ami az összkerékhajtással és a blokkolásgátlóval kiegészítve lényegesen megkönnyíti a szélsőséges talajviszonyokon történő közlekedést. A több hónapos vizsgálati tesztet követően a nyáron kezdik meg a
terepjáró sorozatgyártását. A Rába terepjáró kategóriában megnyerte a 15 évre szóló honvédségi tendert. Az egyes évek konkrét szállításairól pedig
mindig az előző évben kötnek kereskedelmi megállapodást. A tavalyi évre szóló szállítási szerződés értelmében a Rába 60 terepjáró járművet értékesített a HM-nek 1,5 milliárd forintért.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik