Belföld

Az OPEC februárig nem változtat kitermelésén

Az OPEC a legközelebbi, február eleji miniszteri értekezletéig nem változtat hivatalosan a termelésén - mondta az indonéz olajipari miniszter, egyszersmind az OPEC elnöke, Purnomo Yusgiantoro szerdán.

Az OPEC jelenleg körülbelül 27 millió hordó olajat termel naponta, beleértve Irak termelését is, úgyhogy – mint mondta – a szervezet a maga részéről mindent megtesz az olaj árának enyhítése végett. Irak termelése körülbelül napi 1,5 millió hordó jelenleg.

Egyelőre tartják magukat azok az előrejelzések, hogy az OPEC legközelebbi döntése, a szervezet február eleji miniszteri értekezletén, inkább további kvótacsökkentés lesz, tekintettel a második negyedre várt túlkínálatra és a dollár leértékelődésére. Kedden az OPEC-olajok átlagára 23-ik munkanapja haladta meg a hordónként 28 dollárt.

A 2000 végén bevezetett ármechanizmus szerint az OPEC tizenegy kvótakötelezett tagja elvileg külön értekezlet nélkül, telefonos egyeztetéssel napi 500 ezer hordóval növelheti a termelést akkor, ha az átlagár húsz munkanapon át meghaladja a hordónként 22-28 dolláros célsávot, és ugyanennyivel csökkentheti a termelést, ha az ár tíz munkanapon át folyamatosan elmarad a célsávtól. A jelek szerint az
OPEC szünetelteti az ármechanizmust.

Az OPEC a legutóbbi döntésével, amely november elsején lépett hatályba, napi 900 ezer hordóval napi 24,5 millió hordóra csökkentette a kvótakötelezett tagjai összkvótáját – Iraknak nincs kvótája -, igaz, a túltermelés nagy maradt, az indonéz miniszter szerint akkora vagy több, mintha nem is csökkentették volna a tagok kvótáit.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta szerdán kora reggel hordónként 30,82 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) a legközelebbi, februári határidőre, azonos a keddi záróval. Kedden hordónként 7 centtel olcsóbbodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik