Belföld

Az M5-ösről tárgyal a kormány

A kormány szerdai ülésén döntés születhet arról, hogy az Alföld Koncessziós Autópálya (AKA) Rt. kivásárlása vagy a társaság bevételeinek kiegészítése árán kerül a matricás díjrendszerbe az M5-ös - írja a Népszabadság.

A miniszterelnöknek és a kabinet tagjainak arról kell határozniuk, hogy évi néhány milliárd forint költségvetési kiadást felvállalva, az AKA Rt.-vel együttműködve, vagy inkább a koncessziós társaság összesen 100-120 milliárd forintos kivásárlásával teremtsék meg a feltételeket a matricás autópályadíj-rendszer bevezetéséhez az M5-ösön. A döntés nem lesz könnyű, mert a hírek szerint még mindig nem teljesen egyértelmű, hogy a kormány, illetve az autósok számára melyik megoldás az előnyösebb, és ami rövid távon olcsóbb, végül nem lesz-e mégis drágább.

Egy közvetlenül karácsony előtt napvilágot látott kormányhatározat szerint a pénzügyi és a gazdasági tárca vezetői január 7-ig köthettek megállapodást az AKA Rt.-vel a matricás rendszer M5-ösre történő kiterjesztéséről. Ilyen megállapodás azonban eddig nem született.

A Népszabadság úgy tudja, az AKA érdemben nem változtatott december 5-én a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz (GKM) eljuttatott javaslatán. Ennek feltételei akkor nem feleltek meg a kormányzatnak.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik