Belföld

Tartós lejtmenetben a dollár – új negatív rekord

Újabb mélységi rekordot döntött a dollár az euró ellenében kedden, a kora délutáni kereskedésben: 1,2786 dollárt adtak ekkor egy euróért, és ezzel a nap folyamán a dollár már 1 százalékot vesztett az európai valutával szemben.

A jen ellenében viszont tartotta magát egy hajszállal az előző napi hároméves mélypont felett. A jen ellenében tanúsított ellenállását a japán jegybank intervenciójának tulajdonítja a piac. Egy dollár a New York-i tőzsdenyitás idején 106,23 jent ért.

Az ázsiai kereskedési szakaszban a dollár két emelkedési hullám során intervenciós műveletek hatására utaló módon 106,40-ig emelkedett a jen ellenében. Az intervenciók nem kaptak hivatalos megerősítést. Még hétfőn a dollár három éves mélypontot ért el a jen ellenében alig valamivel a 106,00 jenes küszöb felett. Az elmúlt hónapban a 106,60/70-es határ még szilárd alsó küszöbként szolgált számára.

A japán támogatás ellenére a dollár változatlanul nyomás alatt áll a jen ellenében csakúgy, mint az euró ellenében az amerikai folyó fizetési mérleghiány finanszírozásával kapcsolatos aggodalmak és az alacsony kamatszint miatt. Közép-európai idő szerint délelőtt tíz órakor az euró/dollár még 1,2725-ös szinten állt, a New York-i tőzsdenyitás idején 1,2782 dollárt adtak egy euróért.

Bert Rürup, a német kancellár gazdasági tanácsadóinak egyike szerint bár a jelenlegi euróárfolyam már aggodalomra ad okot, a német gazdasági élénkülést nem veszélyezteti. Az n-tv adónak nyilatkozva Rürup kijelentette, hogy az 1,25-1,30 dollár között euróárfolyam már aggasztja, de az idei évre ezzel együtt is 1,6-1,7 százalékos gazdasági növekedést vár Németországban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik