Belföld

Parmalat-botrány – gyanús bankok

A pármai államügyészség látókörébe került húsz európai és amerikai bank a pénzügyi csalássorozatba keveredett Parmalat kötvénykibocsátása körül bábáskodott. Mit tudhattak a tejipari „miniállam" stiklijeiről?

Már a múlt év végén úgy tűnt, hogy a Parmalat alapítójának letartóztatása csak a botrány kezdetét jelenti. Az új évben már biztos, hogy a java csak
Parmalat-botrány – gyanús bankok 1

most jön. A legfrissebb fejlemények szerint a nyomozók több tucat pénzintézetnél vizsgálódnak, és többek között arra keresik a választ, vajon az elmúlt hat évben a kötvényeit terítő bankok milyen mélységig ismerték a cég (siralmas) pénzügyi helyzetét, nem vezették e félre a befektetőket azzal, hogy Parmalat-kötvények vásárlására buzdítottak.


Végeredmény?

 

November közepén a Parmalat még a vártnál jobb harmadik negyedévi eredményekről számolt be: működési eredménye (EBIT) 7,8 százalékkal nőtt a tavalyi harmadik negyedhez képest, 168,9 millió euróra, meghaladva a szakértők 148 millió eurós várakozását. A cég harmadik negyedévi eladásai ugyancsak felülmúlták az elemzői becsléseket, 1,838 milliárd eurót tettek ki az egy évvel korábbi 1,806 milliárd euró után. A szakértők várakozásában 0,1 százalékos csökkenéssel 1,799 milliárd euró szerepelt. A Parmalat első kilenchavi csoportszintű eladásai 7,1 százalékkal, 5,26 milliárd euróra csökkentek, első kilenchavi működési eredménye (EBIT) 3,2 százalékkal 438,8 millió euróra mérséklődött. Eredményeinek ismertetéseivel egy időben a Parmalat azt is bejelentette, hogy bruttó adóssága szeptember 30-án 6,04 milliárd euróra emelkedett a június végi 5,35 milliárd euróról. Összes szabad pénzeszköze – elsősorban új kötvények kibocsátása révén – 4,22 milliárd euróra bővült a június végi 3,54 milliárdról. Lényegében ez az összeg az, amelyről a Bank of America kiderítette, hogy nem szerepel a nála vezetett számlákon. 


Egymásnak adják a kilincset



A tejipari mamut összesen 8,5 milliárd dollár értékben értékesített kötvényeket a vizsgált bankok közreműködésével, a papírok jelenleg a névérték 20 százalékán forognak a piacon. A kötvényügyletek résztvevője volt a Bank of America, a JP Morgan Chase, a Merrill Lynch és a Morgan Stanley is. A hétfői La Repubblica szerint a következő napokban a Deutsche Bank, a San Paolo IMI, a Capitalia és a Monte Paschi vezetőit hallgatják ki, melyek közül Rainer Masera, Olaszország második pénzintézetének, a San Paolo IMI-nek az elnöke már a múlt héten is járt az ügyészségen.

A New York-i értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) a múlt héten nyújtott be keresetet a Parmalat alapítója és volt elnöke, Calisto Tanzi és fia, Stefano Tanzi ellen egy New York-i bíróságnál, azzal vádolván őket, hogy “a történelem egyik legnagyobb és legszégyenletesebb pénzügyi csalását” vitték véghez, több mint 1,5 milliárd dollárnyi értékpapír értékesítésével (az összes papírból tehát ennyi jutott amerikai befektetők birtokába). A pármai és a milánói államügyészség szorosan együttműködik az amerikai hatóságokkal: a SEC nyomozója a hét végén felvette a kapcsolatot az olasz igazságügy-minisztériummal.

Last minute akciók

A Deutsche Bank esetében az a kérdés, hogy a pénzintézet novemberben miért emelte részesedését a Parmalathoz tartozó leányvállalatban, a Parmalat Finanziariában 2,5 százalékról 5,1 százalékra, jóllehet valószínűleg tisztában volt azzal, hogy az olasz tejipari csoport a csőd szélére került.

A római Capitalia banknak, amely 393 millió euróval a Parmalat egyik legnagyobb hitelezője, arról kell számot adnia, hogy a jelenleg letartóztatásban lévő 65 éves Calisto Tanzi, a Parmalat alapítója miért került néhány héttel ezelőtt a pénzintézet felügyelő bizottságába.

A spanyol Santander Central Hispano bankról azt feltételezik, hogy a közreműködésével mosták tisztára a Parmalat feketepénzeit. Gyanúsnak minősültek a Parmalat mérlegeit a feltételezések szerint legalábbis hibásan auditáló Grant Thornton és a Deloitte & Touche könyvvizsgálók is.

A magyar tejben nincs légy

 

Kiss Pál István, a Tej Terméktanács elnöke az MTI-nek szerdán elmondta, hogy értesüléseik szerint Magyarországon továbbra is a szokásosnak megfelelően folyik a szerződéskötés. ” A terméktanácshoz eddig nem érkeztek az olaszországihoz hasonló zavarra utaló jelek a piacról” – mondta. A Tetra Pak Olaszországban beszüntette a csomagolóanyagok szállítását a csődeljárás alatt álló olasz Parmalat tejipari konszernnek, mivel az hónapok óta nem egyenlítette ki számláit. A Parmalat Hungaria Rt. jelenleg félezer dolgozót foglalkoztat Magyarországon. A társaság tájékoztatása szerint évi 112 millió liter tejet dolgoz fel. A terméktanács közlése szerint azonban évi 80-90 millió liter tej feldolgozásával a Parmalat piaci részesedése 5-6 százalékos. 

Tanzi vall

Calisto Tanzi és gyermekei (akik közül Stefano a Parmalat ellenőrzése alatt álló elsőligás labdarúgócsapat, az AC Parma vezetője) kihallgatása során kiderült, hogy Tanzi az elmúlt nyolc évben mintegy 1000 milliárd lírát (500 millió eurót) vont ki a Parmalatból, miközben a konszern 10-13 milliárd euró közötti hiányt halmozott fel. A kihallgatások során Tanzi azt is elmondta, hogy a Parmalat többmilliárd eurót vesztett az elmúlt években latin-amerikai terjeszkedésén és az árfolyammozgásokon.

Az olasz ügyészségi vizsgálat során mindenesetre még csak annyi derült ki, hogy a Parmalat mérlegeit 1988 óta rendszeresen meghamisították, s ezzel legalább 8,7 milliárd eurós (egyes sajtóforrások szerint 10 milliárdos) felhalmozott hiányt igyekeztek palástolni. Ebben van 2,9 milliárd eurónyi kötvénytartozás is, vissza nem vásárolt kötvények után, amelyeket a könyvekben már visszavásároltként tüntettek fel.

Enrico Bondi, a Parmalat megmentésének első számú felelőse a hét végén kijelentette: a Parmalat fő finanszírozóitól, elsősorban az olasz Capitalia, Intesa és Sao Paolo IMI bankoktól 50 és 100 millió euró közötti hitelt terveznek kérni, egyebek mellett a bérek kifizetésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik