Belföld

Grúziában hivatalosan is nyert Szaakasvili

A szavazatok 95 százalékát kapta meg a grúziai elnökválasztáson Mihail Szaakasvili az első részeredmények szerint.

Zurab Csiaberasvili, a központi választási bizottság elnöke hétfői sajtóértekezletén jelentette be, hogy az eddigi részeredmények szerint Szaakasvili a szavazatok 95 százalékát szerezte meg. Korábban a választási bizottság azt közölte, hogy Szaakasvili a szavazatok 83 százalékát kapta.

A 36 éves grúz politikus irányította az Eduard Sevardnadze lemondásához vezető tüntetéseket tavaly novemberben. A vasárnapi választás előtt toronymagasan őt tartották a hat jelölt közül a legesélyesebbnek. A korrupció okozta nagy államháztartási hiány megszűntetését nevezte a legfontosabb kormányfeladatnak Mihail Szaakasvili, a grúz elnökválasztás győztese a Die Welt című német lap hétfői számában megjelent interjújában, s kilátásba helyezte, hogy vádat emelnek Grúzia számos hivatalos képviselője ellen. A 36 éves, Amerikában tanult jogász neveket nem említett.

Szaakasvili szerint “a rózsák forradalma” után országa demokratikusabb, civilizáltabb és európaibb lett, mint volt bármikor Sevardnadze idején. “Nem akarunk rendhagyó ország lenni ismert vezetővel az élen, hanem normális ország ismeretlen vezetővel” – jelentette ki, s Grúzia egyik legfontosabb külpolitikai céljának az ország EU-csatlakozását nevezte meg.

A grúz vezető szerint nem szükséges, hogy Grúzia kilépjen a szovjet utódállamok laza szövetségéből, a Független Államok Közösségéből (FÁK), s bár nagy jövőt nem jósol neki, úgy véli, Grúzia továbbra is érdekelt a gazdasági integrációban.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik