Belföld

Gál J. cáfol – még panorámája sincs

Gál J. Zoltán kormányszóvivő hétfőn közleményt adott ki a Magyar Nemzet rá vonatkozó írásával kapcsolatban. Az alábbiakban szó szerint közöljük a kommünikét.

„Nincs lakáshitelem, folyamatban lévő hitelkérelmem sincs. A Magyar Nemzet hazudott. Tette ezt annak ellenére, hogy a lap újságírójának kérdésére vasárnap délután ugyanezt tisztán és világosan elmondtam. Nekem nincs miért magyarázkodnom. A Magyar Nemzetnek van. Az újságírói etikával meggyőződésem szerint összeegyeztethetetlen eljárásról helyreigazítás formájában lesz módja a lapnak számot adni.

A hazugságok után a tényekről: 2003. november 19-én adás-vételi szerződést kötöttem egy budapesti, XII. kerületi, 82 négyzetméteres, panoráma nélküli ingatlan megvásárlásáról. A családalapítási szándékaim miatt megvásárolt lakás és a hozzá tartozó garázs vételára 35 millió 180 ezer forint. A vételárból eddig 20 millió 180 ezer forintot törlesztettem, egyrészt a tulajdonomban lévő garzonlakás eladásából származó bevételből (17 millió forint), másrészt családom anyagi hozzájárulásából (3 millió forint). Az adás-vételi szerződés rögzíti, hogy a vételár fennmaradó részét hitelből fogom törleszteni. Hitelnyújtásra az ingatlan-beruházás finanszírozó bankja, a HVB Bank Rt. jogosult. Az adás-vételi szerződésből egyértelműen kiderül, hogy jövőbeni, nem végrehajtott ügyletről van szó.

Érvényes adás-vételi szerződés birtokában jogosult lettem volna lakáshitel felvételére még a korábbi kedvezményes rendszer szerint. Kormányszóvivőként azonban már a döntés-előkészítés folyamatában tudomásom volt arról, hogy a forint védelmében és a lakáshitelezési rendszer finanszírozhatatlansága miatt a kormány a korábbi kedvezmények módosítására kényszerül. Tisztességesnek azt tartottam és azt tartom, ha csak a döntés hatálybalépése után, a megváltozott feltétek mellett nyújtom be hitelkérelmemet. Ezt még nem tettem meg, várhatóan ezév első felében megteszem. Megjegyzem: a kormányülések résztvevői közül nem én vagyok az egyetlen, aki, szembesülve a kormányra nehezedő kényszerrel, hasonló módon járt el.

A további hazugságok elkerülése érdekében a 2004. évre vonatkozó képviselői vagyonnyilatkozatomat még a mai napon, a törvényes határidő előtt egy hónappal nyilvánosságra hozom, csakúgy, mint a fent idézett adás-vételi szerződés vonatkozó részét.

A Magyar Nemzettől jogi úton kérek elégtételt.

2004. január 5.

Gál J. Zoltán”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik