Belföld

Több gép egyidejű eltérítését tervezte az al-Kaida

Több utasszállító repülőgép egyidejű eltérítését tervezte az év végi ünnepek környékén az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat, amely a gépeket kiemelkedő jelentőségű amerikai célpontoknak akarta nekivezetni, és ez indokolta az elmúlt napok sorozatos járattörléseit - írta a The Sunday Times.

A vezető vasárnapi brit lap egy név nélkül idézett, magas rangú hírszerzési illetékesre hivatkozva azt írta, hogy az eltérített gépekkel az akció kitervelői egyebek mellett washingtoni, New York-i és Los Angeles-i létesítményeket akartak lerombolni.

Az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) arra a következtetésre jutott, hogy a terroristák ezzel egy időben egy alaszkai olajterminál, valamint az Egyesült Államok keleti partjának több atomerőműve ellen is támadást terveztek – áll a cikkben.

A The Sunday Times forrása szerint a hatóságokat egy informátor riasztotta, aki arról számolt be az ünnepek előtt, hogy iszlám szélsőségesek a British Airways, az Air France és az Aeromexico járatait próbálják majd hatalmukba keríteni.

Az elmúlt év utolsó napjaiban éppen ezt a három nagy légitársaságot sújtották sorozatos járattörlések. A francia nemzeti légitársaság hat Párizs-Los Angeles járatát törölték karácsony környékén, az Aeromexico két Los Angeles-i járatát volt kénytelen amerikai követelésre törölni, a British Airways pedig egymás után két napon – csütörtökön és pénteken – nem indította el ugyanazt a washingtoni járatát.

A brit cég 223-as járata, amely a londoni Heathrow repülőtérről közlekedik délutánonként a washingtoni Dulles légikikötőbe, szombaton már ugyan elindult, de csak három és fél órás késéssel, mivel az amerikai hatóságok még egyszer ellenőrizték az utaslistát.

Korábbi hétvégi londoni sajtóértesülések arról szóltak, hogy a BA 223-as utaslistáján mindkét napon feltűnt egy név, amely szerepel a terroristagyanús személyekről összeállított amerikai listán.

A The Sunday Times értesülése szerint az al-Kaida újabb repülőgép-eltérítési tervét felfedő informátor kifejezetten meg is nevezte a BA 223-ast, mint a merénylet tervezői által kiszemelt járatok egyikét.

A célba vett létesítmények egyike a brit lap szerint a csaknem 1300 kilométeres alaszkai olajvezeték végállomása, Valdez lett volna. A The Sunday Times úgy tudja, hogy az olajkikötőben fel is függesztették a tartályhajók berakodását. Az alaszkai vezeték adja az Egyesült Államok olajellátásának 17 százalékát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik