Belföld

Idei tervek a környezetvédelemben

Az idei az építés éve lesz a környezetvédelemben - mondta Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. Nagyjából 84,3 milliárd forint áll 2004-ben a tárca rendelkezésére, hogy programjait megvalósítsa.

Négy nagyvárosban – Szegeden, Győrött, Sopronban, Pécsett – és környékükön megkezdődik 2004-ben a szennyvíz-kezelési beruházás ISPA támogatással, hét térségben épülnek komplex hulladékkezelési rendszerek, szintén uniós támogatással.

A lakosság is nyomon követheti majd a változásokat környékükön: elindulnak a Hajdú-Bihar megyei, a Miskolc térségi, a Szolnok és Törökszentmiklós térségi, a szegedi, a Tisza-tavi, a Sajó-Bódva völgyi és a Duna-Tisza közi regionális hulladékgazdálkodási rendszerek kivitelezési munkái. Ezeket további öt hasonló program követi. Így 1228 településen 3,6 millió ember számára válik lehetővé a korszerű hulladékgazdálkodás.

Az idén a tárca költségvetésében a kormányzati beruházásokra – beleértve a Vásárhelyi-tervet is – 21 milliárd forint, a környezetvédelmi és vízügyi célelőirányzatra 36,6 milliárd forint, a környezetvédelmi Phare projektekre 1,7 milliárd forint, egyéb ágazati célokra 1 milliárd forint a tervezett összeg. A Miniszterelnöki Hivatal fejezeti költségvetésében az ISPA kohéziós alapból megvalósuló programokra 20 milliárd forint, a Strukturális alapból megvalósuló programokra 3,5 milliárd forint, projekt előkészítésre 0,5 milliárd forint az előirányzat – foglalta össze a miniszter a tervekben szereplő környezetvédelmi jellegű ráfordításokat. Mindez részét képezi a távolabbi célkitűzések teljesíthetőségének.

Vizeink minőségének javulását például három program garantálja – mutatott rá Persányi Miklós. A nemzeti települési szennyvízelvezetési és -tisztítási program keretében 2015-ig 2300 település szennyvízkezelési rendszerét kell korszerűsíteni, 1000 milliárd forintból. Az ivóvízminőség-javítási program keretében 2009 végéig 877 település 3 millió lakója jut majd egészségesebb ivóvízhez, ennek költsége 111 milliárd forint. Ehhez kapcsolódva 2004-ben megtörténik a vizek állapotának teljes körű felmérése.

A hulladékgazdálkodás területén el kellene érni, hogy 2009-ig 100 biztonságos hulladéklerakó és maximum 6 hulladékégető oldja meg a magyarországi feladatokat, 2014-ig a lerakással ártalmatlanított, biológiailag lebomló szerves anyag mennyiségét 35 százalékra kell csökkenteni. A jelenlegi 2667 hulladéklerakó jelentős része illegális, illetve nem felel meg a uniós követelményeknek – jegyezte meg a miniszter.

A hulladékgazdálkodás részeként kiemelt feladatnak tekintik a hulladékok keletkezésének megelőzését, a hulladékok hasznosítását. Cél, hogy a képződő összes hulladék mennyisége 2008-ra ne haladja meg a 2000. évi szintet. A csomagolási hulladékoknál már 2005-ig el kellene érni az 50 százalékos hasznosítást. A veszélyes hulladékoknál 30 százalékos hasznosítás a cél.

A levegő minőségének javításáról szólva a miniszter elmondta: a minőségnek 2010-re valamennyi településen meg kell felelnie az egészségügyi határértéknek. A mérgező vegyi anyagok, növényvédő szerek, továbbá a környezetben nem lebomló szerves szennyező anyagok felhasználásánál 20 százalékos csökkentés a cél.

A közvetlen környezetvédelmi beruházások aránya a GDP prognosztizált értékéhez képest a hat év alatt a GDP 1,2 százalékáról 2-2,2 százalékára emelkedik. A környezeti követelmények teljesítéséből eredő, pénzben kifejezhető összes haszon mértéke ugyanakkor fedezi a költségeket, 2010-től évente eléri a GDP legalább 2 százalékát, kedvező esetben ennek többszörösét – hangsúlyozta Persányi Miklós.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik