Belföld

Parmalat – jó nagy légy került a tejbe

Az olasz tejipari mamutvállalat, a Parmalat összeomlása után újabb könyvelési botrányokra lehet számítani. Az „európai Enron" alapítóját már letartóztatták, de ez még csak a kezdet…

Szombat este Milánóban letartóztatták Calisto Tanzit, a Parmalat alapítóját és első emberét – jelentette az ANSA olasz hírügynökség. A letartóztatásra az után került sor, hogy a pármai csődbíróság szombaton hivatalosan deklarálta a Parmalat fizetésképtelenségét, magyarán a társaság csődjét.

A bankelnök hárít

 

Ugyancsak a témához kapcsolódott az a korábbi hír, miszerint az olasz központi bank elnöke cáfolta, hogy a Parmalat-botrány miatt lemondani készülne. A La Repubblica című olasz napilapban Antonio Fazio visszautasította azokat a vádakat, hogy felelős volna az olasz tejipari óriás csődjéért, a pénzügyi ellenőrzések általános lazaságáért, de elismerte, hogy szigorítani kell az óriáscégek pénzügyi mérlegeinek vizsgálatát. 

Húszan a gyanú árnyékában

A Le Monde francia lap szerint immár húsz embert érintenek a nyomozóhatóságok vizsgálatai Olaszországban, a tejipari cégcsoport ügyeivel kapcsolatban. A gyanúsítottak között van Tanzi testvére, továbbá fia, Stefano, és a korábbi pénzügyi igazgatók a Parmalatnál: Fausto Tonna, Alberto Ferraris és Luciano Del Soldato. Ugyancsak képbe került néhány könyvvizsgáló, sőt egyes bankok illetékesei is – a francia lap szerint. Az amerikai érdekeltségű Grant Thornton SpA, az auditálással foglalkozó külső vállalat vezetősége azonban visszautasította a vádakat, miszerint közreműködtek volna a mérlegek meghamisításában.

A 65 éves Tanzi, a multinacionális tejipari cég alapítója december 22-e óta áll az olasz pénzügyi hatóságok érdeklődésének középpontjában. Mint ismeretes, a Parmalat könyveiben legalább hétmilliárd eurós hiányra bukkantak, a milánói és pármai szakhatóságok megfeszített erővel vizsgálják a máris “Európa Enronjaként” emlegetett ügyet. A Le Monde szerint egyébként nagy valószínűséggel Tanzi manipulálta a könyvelést, és sok millió euró értékben utalt át saját számláira egyes összegeket. A Corriere della Sera olasz lap értesülései szerint akár 500 millió euróról is szó lehet.

A milánói letartóztatásra azután került sor, hogy korábban nem jelent meg a vizsgálóbírók előtt Tanzi, a cégalapító-tulajdonos, sőt fia, Stefano sem kereste fel a hatóságokat. Mindeközben az olasz nyomozószervek házkutatásokat tartottak a családnál, hogy megtalálják a könyvviteli és mérleghamisítás nyomait. Tanzit egyébként letartóztatása után mintegy hat órán keresztül hallgatták ki az olasz rendőrök, pedig ügyvédje szerint a 65 éves üzletember igen rossz egészségi állapotban van.


A magyar Parmalat

 

A Parmalat Hungaria Rt. az olasz cég által a világ számos országában készített úgynevezett UHT tej magyarországi előállítója. A Parmalatnak Magyarországon több termelő-üzeme van. Az egyik a székes-fehérvári Fejértej, a másik üzem Cegléden volt található, de ezt időközben bezárták, és a tevékenységeket átcsoportosí-tották Székesfehérvárra. A Parmalat Hungaria Rt. elsősorban Fejér és Komárom megye tejtermelőinek felvásárlója. A Parmalat termékeinek vásárlók-hoz juttatásáról országos logisz-tikai hálózat gondoskodik: a cégnek telepei vannak Tata-bányán, Székesfehérváron, Cegléden, Budaörsön, Debre-cenben, Hódmezővásárhelyen, Kaposváron és Celldömölkön. 

Olasz kormánysegély

Olaszországban a Parmalat-ügy kapcsán egy pénzügyi felügyeleti szuperhatóság létrehozását szorgalmazzák. A Parmalat jelenleg több mint 35 ezer embert foglalkoztat a világ 30 országában, köztük Magyarországon is.

Az olasz kormány segítséget ígért a munkahelyek megmentése érdekében. Ezért kérte az Európai Uniót, hogy hirdessen válsághelyzetet az olasz tejiparban, mert akkor az állam segítséget adhatna a gyakorlatilag csődbe jutott Parmalatnak. A római kabinet egyébként a több mint ezer főt foglalkoztató nagyvállalatok csődvédelmére (egymilliárd eurós adósságállomány felett) vonatkozó rendeletet fogadott el még múlt keddi, karácsony előtti utolsó ülésén. Ennek célja a Parmalat megsegítése volt.

Az olasz kormányülésről kiszivárgott hírek szerint a következő hetekben több konkrét lépés is várható az immár csődbe jutott, cégcsoport támogatására. A Parmalat részvényárfolyama időközben összeomlottak a tőzsdén, a társaság hivatalosan is elismert tiszta adóssága legkevesebb hétmilliárd euróra tehető az MTI-Eco szerint.

Kajmán-szigetek

 

A Parmalat nehézségei november végén kerültek az olasz lapok címoldalára, akkor a Kajmán-szigetek kétes alapjaiba való kalandor beruházások kapcsán. A mai napig keresik a csaknem félmilliárd eurós befektetés nyomait az Epicurum elnevezésű alap kapcsán, míg az elmúlt napokban derült ki, hogy a Bonlat Parmalat-érdekeltség tavalyi mérlegét is meghamisították, miután a Bank of America közleményben tudatta: e cégnek nincs számlája nála, nemhogy csaknem négymilliárd eurós aktívumot mutatna, mint azt egy a mérlegkészítésnél felhasznált állítólagos bankdokumentum igazolná. 

A botrány következményei

A milánói és a pármai ügyészség karöltve folytat vizsgálatot a Parmalat-ügyben: az olasz cég mérlegadatait nyilvánvalóan meghamisították – a sajtó 9-11 milliárd eurós hiányról tesz említést -, amiért azonban csak négy év a maximálisan kiszabható börtönbüntetés. A milánói ügyészségi vizsgálatok és kihallgatások után egyértelműen megállapították, hogy a Parmalatnál mérleghamisítás történt.

A Parmalat december közepén késéssel ugyan, de banksegítséggel visszafizette 150 millió eurós kötvényeit, de aztán ismét sűrűsödni kezdtek a felhők a cég felett, s így végül be kellett jelenteni a fizetésképtelenséget. Számos banknak és befektetési alapnak úszik a pénze a Parmalattal, nem is beszélve ötezer tejtermeléssel foglalkozó olasz magángazdáról, akiket lehetetlen helyzetbe hozhat a Parmalat csődje. Az olasz tejtermelőknek a Parmalat augusztus óta nem fizetett, csak nekik 120 millió euróval tartozik.


Parmalat – jó nagy légy került a tejbe 1

A Parmalat csődje a banktartozások révén is valóságos lavinát indíthat el Olaszországban, s ezért Enrico Bondi elnök-vezérigazgató még a keddi kormányülés előtt Antonio Marzano ipari és Giulio Tremonti pénzügyminiszterekkel is külön megbeszélést folytatott. A Parmalat élére a múlt héten Enrico Bondi személyében új elnök-vezérigazgató került, miután lemondott posztjáról a Parmalat alapítója, a 65 éves Calisto Tanzi, aki négy évtizedig állt a cég élén.

Bondi rendkívüli igazgatótanácsot hívott össze még a hét végén annak nyomán, hogy a Bank of America a Grant Thorton auditoraival közölte: a Bonlatnak nincs számlája a bankban, s nem hiteles az az idén március 6-án kelt dokumentum, amely kulcsfontosságú, ugyanis 3,95 milliárd eurós aktívumot mutat ki a Bonlat számláin 2002 decemberének végére.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik