Belföld

Nem lesz drasztikus gyógyszerár-emelés a csatlakozás után

Bár a gyógyszerek árszínvonala Magyarországon jóval az uniós átlag alatt van, Südy György, a legnagyobb hazai gyógyszer-nagykereskedő cég kereskedelmi igazgatója nem tart attól, hogy belátható időn belül emiatt jelentősen drágulnának a gyógyszerek.

A Phoenix Pharma Rt. vezetője nem tartja reális veszélynek azt sem, hogy a csatlakozás után az uniós országok gyógyszer-nagykereskedői Magyarországon szerzik majd be az itt olcsóbban megvásárolható külföldi készítményeket. Egyes vélemények szerint a gyógyszerek re-exportjának kivédése érdekében Magyarországra nyomás nehezedhet a csatlakozás után az árak közelítésére az uniós átlaghoz. – Ha a re-export olyan könnyen menne, akkor ez a folyamat már működne, hiszen az Európai Unión belül is vannak olyan országok, például Spanyolország, Görögország, ahol szintén nagyon alacsonyak a gyógyszerárak – mondta Südy György az MTI-nek.

A gyógyszerek forgalmazása nagyon szigorúan szabályozott terület, a vonatkozó rendelet nagyon szigorú szakmai követelményeket ír elő egyebek közt a gyógyszer-nagykereskedelmi engedély megszerzéséhez. Südy György elmondta, hogy a szigorú szabályozás mellett Magyarországon a gyógyszer-nagykereskedő és gyógyszergyártó cégek közötti szerződésekben jelenleg olyan kikötések szerepelnek, hogy a kereskedők külföldre nem adhatnak el, illetve csak olyan partnernek értékesíthetnek tovább, amelyik ugyanezt a megkötést vállalja.

A gyártók azért követelik meg ezt a kikötést, mert minden egyes gyár saját maga igyekszik az exportját lebonyolítani, és üzletpolitikájától függően országonként más-más árakat szabhat meg ugyanarra a gyógyszerre. “Az unióba lépéssel valószínű, hogy a szerződéseknek ez a pontja érvényét veszti, de ennek a jogi szabályozása még nem tisztázott pontosan” – mondta Südy György. Hozzátette, hogy ezen kívül is vannak olyan fontos szakmai előírások, amelyek akadályozzák a gyógyszerek re-exportját. A gyógyszereket az egyes országokban csak olyan formában lehet forgalmazni, ahogyan azt az adott országban törzskönyvezték. Ez minden esetben vonatkozik arra, hogy a betegtájékoztatónak az adott ország nyelvén kell szólnia, és legtöbbször ez a helyzet a gyógyszer dobozán lévő feliratokkal is. A re-export tehát csak úgy képzelhető el, hogy aki ezzel foglalkozik, az a gyógyszereket átcsomagolja, és újra engedélyezteti a másik ország gyógyszerhatóságával. Ez azonban plusz költséget jelent, tehát nem biztos hogy megéri.

Az unióba lépéssel megszűnnek a jogi akadályai annak, hogy más ország gyógyszer-nagykereskedői megjelenjenek a magyar piacon. Südy György lehetségesnek tartja külföldi nagykereskedő megjelenését magyarországi cég alapításával vagy vásárlásával, de véleménye szerint a kialakult erőviszonyok miatt erre kevés az esély. “Azt, hogy egy külföldi nagykereskedő az EU egyik országából szállítson egy másik országbeli patikába, az előzőekben leírt szakmai szabályozás akadályozza. Jelenleg sincs ilyen gyakorlat az unióban, tehát ez Magyarországon sem várható, az árviszonyok miatt pedig nem is lenne értelme” – fejtette ki a szakember. Magyarországon a gyógyszer-nagykereskedelem mintegy 90 százalékát négy nagy cég forgalma adja. A közforgalmú gyógyszertári forgalomban a Phoenix Pharma részesedése 39-40 százalék, a Hungaropharmáé 32-33 százalék, a Medimpexé 10-11 százalék, a Humantrade pedig 7-8 százalékkal részesedik.

A Phoenix Pharma Rt. tulajdonosa egy német nagykereskedő cég, amely az Európai Unióban is jelentős pozícióval rendelkezik, egyike a három legnagyobb nagykereskedő cégnek, amelyek együttesen az európai piac 60 százalékát uralják.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik