Belföld

Szlovákia újratárgyalná Bős-Nagymaros ügyét

Ha a bős-nagymarosi erőmű ügyében született hágai ítélet végrehajtásában nem lesz elmozdulás, akkor Eduard Kukan szlovák külügyminiszter várhatóan az ügy hágai újratárgyalását fogja indítványozni.

Ha a hágai ítélet végrehajtásának ügyében nem történik érdemleges elmozdulás, akkor “valóban mérlegelendő lenne, hogy nem kellene-e ismét a hágai Nemzetközi Bírósághoz fordulni. A semmiféle eredményt és készséget nem jelző eljárás a végtelenségig nem tartható” – idézte szombaton a szlovák diplomácia vezetőjének szavait a TASR hírügynökség.

A szlovák hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a hágai bírói testület már 1997-ben meghozta a bősi kérdést rendezendő döntést, de mint írta: “Annak végrehajtását eddig nem sikerült elérni.”

A TASR szerint az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat nehezíti az a körülmény, hogy “a magyar fél a tavalyi választások óta nem nevezte ki az ügyben illetékes kormánybiztosát”. Ugyanakkor hozzáteszi, hogy a magyar kormánybiztos neve január 15-e után válik ismertté.

Formálisan léteznek és időnként találkoznak is a végrehajtás ügyében illetékes munkacsoportok, de találkozóik egyetlen eredménye csupán az, hogy rendszerint megállapodnak a következő találkozó helyszínében is időpontjában, de az érdemi előrelépés mindig elmarad – hangoztatta Kukan, aki úgí vélte, a kisebbségek támogatásáról szóló egyezmény aláírása után a magyar-szlovák viszonyban előállt kedvező légkör jó alkalmat kínál a bősi ügy rendezéséhez.

Az sem mellőzendő körülmény, hogy a felek korábban megállapodtak abban, miszerint a hágai ítélet végrehajtásának ügyét pusztán olyan “technikai kérdésként” kívánják kezelni, amely nem lehet kedvezőtlen befolyással a két ország együttműködését érintő más ügyekre – tette hozzá a külügyminiszter.

A szlovák hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a hágai bíróság mindkét felet tárgyalásokra és a vízlépcsőről szóló 1977-es aláírt szerződés eredeti céljainak megvalósítását célzó óhatatlan intézkedések meghozatalára kötelezte.

Ajánlott videó