Belföld

Karácsony Betlehemben: politikai ünneprontás

Az elmúlt évek izraeli-palesztin konfliktusa után a politika nyomta rá a bélyegét a szerdai szentesti ünnepségekre Betlehemben, Jézus hagyomány szerinti szülőhelyén. Betlehemben több mint ezren gyűltek össze a szentesti ünnepségekre, a városba elzarándokolt hívők száma azonban messze elmaradt attól az embertömegtől, amely az intifáda (palesztin felkelés) 2000 szeptemberi kezdetét megelőző időszakot jellemezte. Feltűnő volt a külföldi turisták alacsony száma is, noha az erőszakhullám kitörése előtt karácsonykor tízezrek szorongtak a Jászol téren.

„Nincs föld, nincs jövő, nincs karácsonyfa”, „Ne változtassátok Betlehemet gettóvá!”, „A fal megfojtja Jézus szülőhelyét” – hirdették a téren demonstratív módon elhelyezett transzparensek, egyebek között az Izrael által épített biztonsági kerítés ellen tiltakozva.

Nem volt politikai felhangtól mentes a Michel Szabbah Jeruzsálem latin pátriárka által a Születés temploma melletti Szent Katalin ferences templomban celebrált éjféli mise sem, amelyen Szabbah kijelentette: a fal nem hoz majd sem békét, sem biztonságot.

A Születés temploma azon a helyen épült, ahol a Biblia szerint két évezreddel ezelőtt Jézus Krisztus megszületett.

Betlehemet katonai kordon veszi körül, és a Jászol téren is jelentős volt a rendőri jelenlét. A városba kizárólag izraeli ellenőrzőpontokon lehetett bejutni, így a palesztinok meglehetősen korlátozott számban voltak jelen.

Az ünnepségeket idén szerényebb külsőségek közepette rendezték meg, mert a pénzszűkével küszködő Palesztin Hatóság csökkentette ecélú kiadásait. A Jászol téren felállított karácsonyfákon gyertyákat gyújtottak, de egyéb díszítésre már nem tellett. Szomorúak a bolttulajdonosok is: a teret szegélyező árkádsoron található üzleteknek a karácsony korábban csúcsforgalmat hozott, idén azonban a boltok fele már ki sem nyitott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik