Belföld

Vételi ajánlatot tett az Erste a Postabank maradékára

Az Erste Bank AG nyilvános vételi ajánlatott tett a Postabank és Takarékpénztár Rt. maradék, még nem a tulajdonában lévő törzs- és osztalékelsőbbségi részvényeire - tette közzé a pénzintézet a Magyar Tőkepiac keddi számában.

A nyilvános vételi ajánlatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete még nem hagyta jóvá, az Erste Bank AG december 22-én kezdeményezte a jóváhagyást. Az ajánlattevő pénzintézet tulajdonában van a Postabank jegyzett tőkéjének 99,62 százaléka. Az Erste Bank a részvények fajtájától függően a tízezer forintos törzsrészvényekre részvényenként 50.613,3173 forintos, az ötforintos törzsrészvényekre 25,3067 forintos, az osztalékelsőbbségi részvényekre pedig 25,3067 forintos ajánlatot tett.


A kisrészvényeseknek 30 napjuk van az ajánlat elfogadására. A Postabankot a közelmúltban privatizálta az állam, nyilvános kétfordulós pályázati eljárással, amelynek győztese az osztrák Erste Bank AG lett 101,299 milliárd forintos – a névértékre vetítve mintegy 500, a saját tőkére vetítve pedig 270 százalékos árfolyamú – ajánlatával. A Postabank jövőre fuzionál az Erste magyarországi leánybankjával, az Erste Hungary Rt-vel. A Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő korábbi álláspontja szerint az EBH és a Postabank összevonásával nagyságra a második lakossági hitelező alakul ki a magyar piacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik