Belföld

Lyukóbánya tovább működhet

Tovább folytatódhat a bányászkodás 2004. január elsejétől a borsodi szénmedence egyetlen mélyművelésű barnaszenes bányájában, a Miskolc melletti lyukói aknában.

Az ez év december végétől bezárásra ítélt üzemet egy magyar társaság vásárolja meg a mostani tulajdonostól, az amerikai AES konszern magyar érdekeltségétől, az AES Borsodi Energetikai Kft.-től – tudta meg az MTI kedden a kft. amerikai ügyvezetőjétől.

Derek Paton elmondta: szándékaik nem változtak, az AES december végén véglegesen befejezi a bányászkodást Lyukóbányán, 700 bányászt, illetve alkalmazottat bocsátanak el megemelt végkielégítéssel. Ugyanakkor nyitva hagyták azt a lehetőséget, hogy egy esetleges befektető megvásárolhatja az aknát, és a termelőberendezéseket. Az enegergetikai kft. négy befektetővel tárgyalt, és egyikükkel várhatóan még az év vége előtt aláírják a szerződést; a vevő kilétét Derek Paton nem árulta el.

Az AES az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásokkal, valamint a villamosenergia-piac liberalizációjának együttes hatásával magyarázta a bánya bezárását. Derek Paton korábban az MTI-nek azt mondta: a tervezett bányabezáráshoz a mélyművelésű szénbányászat gazdaságtalansága és az ipari szén nehéz értékesíthetősége egyaránt hozzájárult. Az elbocsátandó mintegy 700 ember a Munka törvénykönyvében előírt végkielégítés kétszeresét kapja, ez átlagosan 10 és fél havi bérnek felel meg.

A bányát megvásárolni szándékozó társaság az MTI információi szerint mintegy 300 bányászt foglalkoztatna, és elsősorban a lakosság számára termelné ki a szenet. Lyukóbányán egyébként 65 évvel ezelőtt kezdődött meg a bányászkodás, eddig 37 millió tonna szenet termeltek ki, és a számítások szerint mintegy 15 millió tonna feltárt szénvagyon van még a mélyben. A bányaüzem hét évvel ezelőtt került az AES tulajdonába, miután az amerikai energetikai óriás megvásárolta a tiszaújvárosi Tisza II. Erőművet, valamint a tiszapalkonyai és a berentei széntüzelésű hőerőművet. Az utóbbihoz tartozott szervezetileg Lyukóbánya. Derek Paton közlése szerint az innen kitermelt szén a piaci árnál kétszer többe kerül.

A magyarországi villamosenergia-termelő kapacitás 16 százalékával rendelkező AES a bányabezárás ellenére nem tervezi kivonulását a magyar piacról. A cég eddig 150 millió dollárt fektetett be az észak-magyarországi régióba, a Tisza II. erőműben jelenleg is tart egy 110 millió dolláros beruházás megvalósítása – mondta Derek Paton.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik