Belföld

Több ezren jelentkeztek újonnan az evára

Mintegy 6700 új adózó jelentkezett az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá a hét végéig - mondta az MTI-nek az adóhivatal elnöke. Ugyanakkor 242-en jelezték azt, hogy jövőre már nem akarnak az eva szabályai szerint adózni. Király László György szerint ez annak tudható be, hogy jövőre már azok akik külkereskedelmet folytatnak és uniós adószámmal is rendelkeznek, nem lehetnek eva alanyok.

Azoknak a vállalkozóknak, akik jövőre először akarnak az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) szabályai szerint adózni, ezt december 22-ig kell jelezniük az adóhivatal felé. Az adóhivatal elnöke úgy véli, hogy várhatóan az utolsó beadási napon még jelentős érdeklődés lesz, ezért az adóhivatal ügyfélszolgálatai este hat óráig nyitva maradnak.

Szintén december 22-ig kell jelezni, ha valaki jövőre már nem akar átalány alapján adót fizetni, vagy valamiért nem felel meg a hatályos törvényi előírásnak. Az idén elfogadott módosításokkal az eva választásának éves bevételi határa 15 millió forintról 25 millió forintra emelkedik.

Így az is bejelentkezhet jövőre eva-adóalanynak, akinek árbevétele 2003-ban meghaladja a 15 millió forintot, de nem haladja meg a 25 milliót. Aki viszont jelenleg az eva hatálya alá tartozik és árbevétele meghaladja a 15 millió forintot, az az idén a felső határ elérésének időpontjától kezdve nem adózhat az eva szerint, jövőre viszont ismét bejelentkezhet az átalányadózásra. Ugyanakkor ebben az esetben is december 22-ig nyilatkozni kell.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik