Belföld

Markó Béla a visszaszerzett erdőknek és ingatlanoknak örül

Megalakulásának tizennegyedik évfordulóját ünnepelte szombaton a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Marosvásárhelyen, ahol ebből az alkalomból adták át a szövetség Ezüstfenyő-díjait.

Ezzel a díjjal jutalmazzák minden évben azokat, akik munkájukkal hozzájárultak az elállamosított föld-, erdő- és ingatlantulajdon visszaszolgáltatásához, a szervezet programjának megvalósításához.

Az ünnepi eseményen, amelyen részt vett Markó Béla szövetségi és Takács Csaba ügyvezető elnök is, megfogalmazódott, hogy az RMDSZ szerint az erdélyi magyarság szülőföldön maradásának és szülőföldön való boldogulásának alapvető feltétele az elkobzott vagyonok visszaszolgáltatása.

Az évfordulós ünnepségen felszólaló Markó Béla szövetségi elnök hangsúlyozta: tizennégy évvel ezelőtt az RMDSZ a szövetség, az egység, az önállósodás útján indult el, s ma is ezen halad, mert ez helyes és célravezető útnak bizonyult. Ezt az utat járva az erdélyi magyarság jelentős eredményeket ért el a földek, erdők, ingatlanok visszaszerzésében, de fontos lépéseket tett a szellemi önállósodás útján is.

Az erdélyi magyarok egyetlen célért, a szülőföld anyagi és szellemi visszaszerzéséért léptek szövetségre, és nem eredménytelenül. Hiszen ha volt fontos célunk és eredményünk az elmúlt években, akkor az a szülőföld visszaszerzése – mondta a szövetségi elnök, aki kiemelte: a visszaszolgáltatási folyamat révén csak Székelyföldön több mint 250 000 hektár közbirtokossági erdőt sikerült visszaszerezni a székelység számára. De már több százra rúg a visszaszolgáltatott egyházi ingatlanok száma is.

A szellemi jogok tekintetében jelentős előrelépésként értékelte Markó Béla, hogy az idén alkotmányban garantált joggá sikerült emelni az anyanyelvhasználatot, az anyanyelvű oktatást, az önálló oktatási intézmények kiépítését, de a döntésekben való részvételt is. Ezen eredmények által vezet az út mindannyiunk közös céljához, az autonómiához, amelyet nem nyilatkozatokkal, kiáltványokkal, hanem nehéz és küzdelmes munkával lehet elérni – mutatott rá, majd arra figyelmeztetett, hogy a javak visszaszerzése nem jelenti a feladat befejeztét.

Van munka elég a továbbiakban is: az a feladatunk, hogy a megszerzett erdőket, földeket, ingatlanokat megtartsuk és a közösség javára hasznosítsuk. Gyáva, tehetetlen ember az, aki úgy látja, hogy nincs remény, hogy az elmúlt években nem tudtuk megalapozni a közösség önállóságát – szögezte le az RMDSZ-elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik