Belföld

A Sony futó robotja

Az elektronikai és szórakoztatóipari óriás csütörtökön bejelentette, hogy kifejlesztették a világ első futó – pontosabban inkább kocogó – robotját.

„Az egész világon mindenütt, az egyetemeken és a kibernetikai kutatóintézetekben azt kutatják, miként lehet futó robotot készíteni, de nekünk van szerencsénk bejelenteni, hogy megcsináltuk az elsőt”, e szavakkal nyitotta meg Doi Tosi, a Sony egyik alelnöke a sajtóértekezletet.

A kicsi is könnyű Qrio, melyet eddig csupán SDR-ként emlegettek, és elsősorban táncával szórakoztatta a robotbemutatók látogatóit, percenként 15 méteres sebességgel „üget” – ami 2,4 km/órának fele meg, tehát a tempó nagyjából annak a gyaloglási sebességnek a fele, amelyet egy ember akkor ér el, ha egy kicsit kilép. De nem is ez jelenti a technológiai áttörést, hanem az, hogy a robotnak egy adott pillanatban mindkét lába a levegőben van. „A legnehezebb a dolog elméleti része volt”, magyarázza Doi. „A humanoid robotok, mint a Sony régebbi Qriói és a Honda Asimója arra az elméletre épül, hogy állandó kapcsolatban kell lenniük a talajjal. Nekünk tehát először egy teljesen új elméletet kellett kifejlesztenünk.”

Az új Qrio más szempontból is fejlődött, finomítottak ujjainak mozgásán, most már képes 3-4 méternyire eldobni egy baseball labdát, vagy tánc közben legyezőt tartani a kezeiben. Ezzel együtt még sokat kell dolgozni rajta, míg csatlakozhat a bemutatókon és rendezvényeken fellépő robotok seregéhez, mert nem tud felállni, ha elesik. És hát a futásán is javítani kell még…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik