Belföld

A RealNetworks pert indított a Microsoft ellen

Csütörtökön keresetet adott be a RealNetworks a szoftveróriás ellen, mert úgy vélik, illegálisan visszaél az erejével, amikor monopóliumként ellenőrzése alá vonta a digitális média piacot.

A San Jose-i szövetségi bíróságra beadott keresetlevél szerint a Microsoft kényszerítette a PC gyártókat, hogy telepítsék média lejátszó szoftverét, ugyanakkor meghatározza, milyen megszorításokkal szabad a rivális cégek média lejátszó szoftvereit telepíteniük.


A Real arra kéri a bíróságot, kötelezze a Microsoftot a „viselkedése által okozott károk” megtérítésére, idézi a közlemény Rob Glasert, a RealNetworks elnök-vezérigazgatóját. A közlemény szerint a károk meghaladhatják az 1 milliárd dollárt.


A Realnetworks által indított per párhuzamosan fut az Európai Bizottság vizsgálatával, amely ugyancsak a Microsoft digitális médialejátszójával van kapcsolatban. Brüsszelnek meggyőződése, hogy a szoftvercég az operációs rendszerek terén elért domináns helyzetével a felhasználókat arra kényszeríti, hogy az ő média-technológiáját alkalmazzák. A Realnetworks szavaival: minden Windows-felhasználónak rendelkeznie kell a cég médiaszoftverével, akár akarja azt, akár nem. A Realnetworks ezzel szemben letölthető formában vagy havi előfizetéssel árulja szoftvereit.


A cég három ügyvédi irodát bízott meg jogi képviseletével: a Bartlit Beck Herman Palenchar & Scott irodát, a Summit Law Group céget és a McManis Faulkner & Morgant.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik