Belföld

Pályakezdők és cégek – találkoznak?

Mik azok a tulajdonságok, amelyekre felcsillan egy munkaadó szeme, és esélyessé teszik a pályakezdőt? Bizonyos egyetemek bizonyos szakjainak végzett hallgatóit nem hívják.

A felsőoktatásban közel három és félszázezer hallgató tanul, diplomás munkanélküliként húszezren sem regisztráltak. Az alacsony arányszám ellenére a sajtó mellett a szakmai konferenciák is mindinkább a diplomás munkanélküliséggel foglalkozik. Kevés szó esik arról, hogy mit várnak el a pályakezdő diplomás munkaerőpiac szereplői egymástól és az új belépőktől.

Üdítő unikumnak számított a BKÁE Karrier Irodájának szervezésében tartott háromnapos frissdiplomás karrier konferencia, amelynek keretében a felszólalók inkább a megoldási utakat keresték. A szervezők gondoskodtak arról, hogy a felsőoktatási karrierirodák és a céges HR vezetők mellett a közszolgálat képviselői is kifejthessék véleményüket.

Amit a legtöbb cég elvár…

…a diplomás pályakezdőtől:
• Külföldön eltöltött szemeszter
• Vagy külföldi néhány hónapos munkatapasztalat
• Minimális nyári munkatapasztalat (3 hónap-1,5 év) a kiszemelt cégnél, de legalábbis a kiválasztott piaci szektorban
• Két-három nyelv tárgyalóképes ismerete (Bár később a cégek képviselői elmondták, hogy a tárgyalási nyelv a tulajdonosi struktúrától függetlenül az angol.)
• Extra curriculumok
• Kulcskészségek fejlett szintje (kommunikáció, csapatmunka, problémamegoldás, munkaetika, stb.)
• Jó, egyetlen, a vállalat profiljába illő projektre koncentráló kísérőlevél

Amire felcsillan a munkadó szeme

Először a munkaadók képviselői fejtették ki a mindennapos praxison nyugvó tapasztalataikat. Rolek Ferenc, a GE-Budapest Bank humánerőforrás vezetője előadásában összefoglalta, hogy alapvetően melyek azok a motívumok, amelyek az évről évre száz számra érkező pályakezdő önéletrajzokban eséllyel keltik fel egy vállalati személyügyi szakember érdeklődését. Véleménye szerint a friss diplomás jelölteknek a megpályázott cégről, vállalattípusról, illetve piaci szektorról szóló ismerete, valamint a felsőoktatási évek alatt megszerzett akár néhány hónapos szakirányú munkatapasztalata a két kulcstényező.

Belső Barnabás, a vasúti fékberendezéseket gyártó budapesti Knorr Bremse vállalat személyzeti vezetője arról panaszkodott, hogy a diplomás álláskeresők átlag negyven százaléka híján van a vállalat számára értékes szaktudásnak. A Wallis Motor Kft. meghívott személyzeti vezetője még plasztikusabban fogalmazott: szívesen lát főiskolát végzett gépészt a legújabb BMW motorja mellett, amennyiben elfogadja a felsőfokú szakmunkásoknak járó bér- és munkafeltételeket. Abban mindenesetre minden munkaadó egyetértett, hogy bizonyos egyetemek bizonyos szakjainak végzett hallgatóit nem hívják be interjúra, sőt esetükben a szakmai gyakorlati hely szerepét sem szívesen vállalják.

Amit egy modern egyetemi karrier centrum nyújt

• Egyénre igazított információnyújtás és tanácsadás G+C (guidance & counselling)
• Online recruitment lehetőség cégek részére
• Készségfejlesztés, tréningek biztosítása
• Céges kapcsolatépítés
• Információszolgáltatás (szakképzésről, továbbképzésről, szakmákról, munkaerőpiacról, tb, adó jogszabályokról stb.)
• Tanácsadás a munkaadók és a munkavállalók számára
• Rendezvényszervezés
• Állásbörze előtt a hosszú egyéni felkészítés lehetősége

A kapcsolatok segítenek

Andrási Mónika, a BKÁE Karrier Iroda vezetője, a konferencia háziasszonya szerint a mai fiatalok az Y-generáció tagjai, jól képzettek és lélektanilag is felkészültek, ugyanakkor a munka- szabadidő reális harmóniájának megteremtésére törekszenek. Tapasztalatai szerint a BKÁE elhelyezkedett hallgatói kétharmad részben a gyakorlati idő alatt megszerzett kapcsolati tőkének köszönhetik sikerüket.

Ezzel szemben a tradicionális állásbörzék önmagukban már nem hozzák meg a kívánt elhelyezkedési rátát. Tóth Sándor, a BME Karrier Iroda vezetője is megerősítette ezt a véleményt. A BME évente két nagy állásbörzét rendez, de a valódi nagy munka a hallgatók felkészítése az önálló álláskeresésre. Egy-egy börze előtt közel 150 fajta előadás, tréning (álláskereső, asszertivitás, készségfejlesztő, személyiségfejlesztő, munkajogi, vállalkozási alapismeretek stb.) van, amelyen a hallgatói részvétel önkéntes. A nagy sajtóvisszhanggal és komoly szervezőgárdával előkészített egyetemi állásbörzék ma már nem többek az első körös ismerkedést megalapozó találkozásnál.

Kategorizált pályakezdők

A Hay Group Menedzsment szintén pályakezdő diplomás kutatói beszámoltak egy friss, nem reprezentatív kismintás kutatásukról, amely a pályakezdő diplomások és az őket foglalkoztató cégek igényei közötti összhangot vizsgálta. A megkérdezett cégek három szempont szerint csoportosították a friss diplomásokat: átlagos pályakezdők, tehetséges pályakezdők („smirgli emberek”), hiányterületek pályakezdői (egyes műszakiak jó nyelvtudással).

A diplomás pályakezdők preferencia listája az első cég kiválasztásakor következő módon alakult: stabilitás, továbblépési lehetőségek (képzés is), kihívást jelentő szakmai feladat, rugalmasság (munkaidő, feladatok, teamek). A vállalati és a pályakezdő igénylista két elemben találkozott egymással 80 százalékot is meghaladó értékben: a felelősségvállalás és a képzési lehetőségek területén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik