Belföld

Kovács: végzetes lehet az új erdélyi tanácsok megalakulása

Minden olyan törekvés, amely veszélyezteti, hogy a romániai magyarság egységesen támogassa a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget, könnyen végzetes lehet - mondta Kovács László külügyminiszter.

A magyar diplomácia vezetője az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és a Székely Nemzeti Tanács közelmúltban történt megalakulásáról, az ott megfogalmazott autonómia-törekvésekről fejtette ki álláspontját.

“A magyar kormánynak nem voltak aggályai a két testület megalakulásával kapcsolatban. Veszélyesnek tartjuk azonban, hogy ez a két testület bizonyos értelemben az RMDSZ belső ellenzékeként jött létre” – szögezte le Kovács László.

A külügyminiszter szerint ha bármilyen cél, szándék megosztja a romániai magyarságot, és ez az RMDSZ támogatottságában, sőt sorain belül is érezteti hatását, akkor a szövetség könnyen elveszítheti parlamenti képviseletét, és nem lesz hatása a romániai politikai, gazdasági és társadalmi folyamatokra.

“Lehet szónokolni az utcákon, tereken, csak eredményt nem lehet elérni, és az erdélyi magyarság teljesen magára fog maradni, legfeljebb egyes magyar nacionalisták támogatására számíthat” – mondta a politikus.

Kovács László reagált azokra a romániai bírálatokra, amelyek annak kapcsán fogalmazódtak meg, hogy Kövér László, a Fidesz országos választmányának elnöke meghívottként részt vett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács múlt hét végi kolozsvári alakuló ülésén.

A tanácskozáson Kövér László a Rompres, a hivatalos román hírügynökség szerint azt mondta: “Megpróbáltunk alkotmányos eszközöket használva küzdeni. Azok azonban, akik valódi fegyverekkel harcoltak, hamarabb érték el céljukat”.

“Ha ez az állítás igaz, akkor ez egy nagyon súlyos, szinte jóvátehetetlen hiba volt” – szögezte le Kovács László.

Hozzátette: ebben az esetben nem lehet csodálkozni a kormányzó Szociáldemokrata Párt – amelynek elnöke Adrian Nastase miniszterelnök – sajtóközleményén, amely szerint a Fidesz beavatkozik a román belpolitika ügyeibe. Adrian Nastase maga azt mondta szerdán, hogy “nemkívánatos személlyé” válhatnak Romániában azok a különböző külföldi egyének, akik arról értekeznek, miként húzzák meg ennek az országnak a határait.

“Ha a vád nem igaz, akkor azok követnek el súlyos, talán jóvátehetetlen hibát, akik ezt a vádat útjára indították” – jelentette ki Kovács László, aki – mint mondta – igyekszik hitelt érdemlő forrásokból tájékozódni arról, pontosan mi hangzott el a kolozsvári rendezvényen.

A külügyminiszter kiemelte: a magyar kormány támogatja az autonómiát, mint a kisebbségi jogok érvényesülésének talán legmegfelelőbb keretét. Mint mondta, Európa több országában is működnek autonómiák, a legismertebb Dél-Tirolban, Olaszországban.

“Ezek a példák ösztönöznek bennünket arra, hogy érdemes támogatni az autonómia-törekvéseket, és ha Európa más országaiban ez megoldás, miért ne lehetne az Közép- és Kelet-Európában, akár a velünk szomszédos országokban is, a magyar kisebbség számára” – közölte Kovács László.

Szerinte azonban nem lehet nem észrevenni azt, hogy a működő autonómiák mindenütt a kisebbség és a kormányzat tárgyalásának eredményeképpen jöttek létre.

“Más megoldást nem tartok járhatónak. Nem hiszek abban, hogy autonómiát létre lehet hozni a többség akaratával ellentétben, például erőszakkal. Abban sem hiszek, hogy egy ország bármely más országot nyomással, fenyegetéssel rákényszeríthet az autonómia-törekvések elfogadására” – hangsúlyozta a diplomácia vezetője.

Kifejtette: bízik abban, hogy amennyiben a többség és a kisebbség között bizalomteli a viszony, akkor a többség meghallgatja a kisebbség szavát, képes befogadni a kisebbség autonómia-törekvéseit és közösen megoldást keresni.

Kitért arra, hogy az RMDSZ elmúlt években elért, “nem lebecsülendő” eredményei annak köszönhetőek, hogy a szövetség lényegében a romániai magyarság egységes támogatását élvezte.

Kovács László szerint az a stratégia és politikai stílus, amit az RMDSZ képvisel, eredményesebbnek bizonyult minden más stratégiánál és stílusnál.

“A határozott, ugyanakkor rugalmas, kompromisszumokra, megállapodásokra törekvő politika elnyerte a román többség és a jelenlegi kormány nem jelentéktelen részének szimpátiáját is” – szögezte le a külügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik