Belföld

A Harvard vásárolja fel Új-Zéland erdőit

Az új-zélandi erdők több mint 15 százalékát vásárolta meg egy befektetői csoport, melynek tagja – többek között – a Harvard egyetem és a kanadai pedagógusok nyugdíjalapja.

A Harvard gazdálkodási kara – meg nem nevezett összegért cserébe – 165 ezer hektár erdőt vett az északi sziget területén. A kanadai pedagógusok nyugdíjalapja összesen 470 millió amerikai dollárt fizetett a neki járó 106 hektáros földdarabért. Az üzletnek ugyanakkor csak szimbolikus jelentősége van, hiszen a legnagyobb erdőtulajdonosok sorra tevékenységet váltanak, és a bányászatba fektetik inkább pénzüket.

A területek adásvétele az új-zélandi erdők jelentős részét birtokló FCF (Fletcher Challenge Forests) vállalat stratégiaváltásának köszönhető, amely alapján az alacsony hozamú erdőterületektől megválnak, és csak a nagyobb rövid távú haszonnal kecsegtető területek tartják meg.

A befektetők ezzel szemben hosszú távon gondolkodnak: a konzorciumban helyet foglaló Prudential Timber befektetési társaság az erdőgazdálkodást ígéretes nyereséggel kecsegtető vállalkozásnak tekinti.

Az Új-Zéland erdőiben található faanyag rendkívül jó minőségű, pénzügyi hozama a rövid ideig tartó export csökkenés eredménye, a szakértők ugyanakkor az elkövetkező évtizedekben folyamatos keresletnövekedésre számítanak, különösen a gyorsan bővülő kínai piacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik