Belföld

Elfogadták az EU jövő évi költségvetését

Az Európai Parlament csütörtökön elfogadta az Európai Unió jövő évi költségvetését. A határozat 99,7 milliárd eurós jövő évi kiadással számol, ami a tagállamok összesített bruttó nemzeti jövedelmének mindössze 0,98 százaléka: az arányszámot tekintve egyes képviselők szerint ez a legtakarékosabb költségvetés 1990 óta.

A 2004-es költségvetés összegszerűen 2,28 százalékkal nagyobb, mint az idei, ami meglehetősen csekély növekedés, figyelembe véve, hogy jövőre a szervezet 10 új tagországgal, köztük Magyarországgal bővül. “Ez a költségvetés is mutatja, hogy alaptalanok azok az aggodalmak, amelyek a bővítéstől a kiadások robbanásszerű emelkedését várták” – kommentálta az adatokat Michaele Schreyer, az Európai Bizottság költségvetési ügyekkel foglalkozó biztosa.

A 2004-es költségvetésben – a hagyományoknak megfelelően – az agrárkiadások és a regionális támogatások jelentik a két legnagyobb kiadási fejezetet. Az elsőre 46,78 milliárd eurót, a másodikra 40,98 milliárd eurót fordíthat jövőre az Európai Unió.

A kutatástámogatási fejezet költségvetési tétele 4,8 milliárd euró. A képviselők 780 munkatárs felvételét engedélyezték az Európai Bizottság különböző szervezeteihez a csatlakozásból fakadó pluszmunkák ellátására: ezek a posztok a 10 új tagország állampolgárainak lesznek fenntartva.

A költségvetés néhány százmillióval megnövelte az EU közös külpolitikájának finanszírozására szolgáló tételeket (az iraki helyreállítás segítésére például 200 millió eurót szánnak), s nőtt a 3 tagjelölt ország (Románia, Bulgária és Törökország) támogatását célzó fejezetek nagysága is. Törökország előcsatlakozási támogatása például jövőre 250 millió euró lesz, duplája az ideinek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik