Belföld

Budapesten tárgyalt az amerikai kereskedelmi miniszter

Medgyessy Péter kormányfő szorgalmazta az amerikai befektetők magyarországi szerepvállalását Budapesten csütörtökön, amikor fogadta Donald L. Evans amerikai kereskedelmi minisztert.

Az amerikai kormány stratégiai partnerként és szövetségesként tekint Magyarországra – hangsúlyozta az amerikai miniszter, aki – a Miniszterelnöki Hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint – kormánya nevében köszönetét fejezte ki Magyarországnak a terrorizmus elleni harcban való részvételért és az iraki szerepvállalásért.

A tájékoztatás szerint Medgyessy Péter az amerikai miniszterrel folytatott megbeszélésen megerősítette, hogy Magyarország nem csak egyszerű tőkebefektetési célpont kíván lenni, de olyan stratégiai partneri viszonyok kiépítésére törekszik, amelyek a harmadik piaci megjelenésen és különösen a regionális szerepvállaláson keresztül egyaránt szolgálják a magyar és az amerikai gazdaság érdekeit.

A kormányfő különösen perspektivikus területként jelölte meg az infrastruktúra-fejlesztést, a tudás- és technológia-intenzív iparágak megjelenését, kutatás-fejlesztési és szolgáltatási központok Magyarországra telepítését.

A miniszterelnök kezdeményezte, hogy a kormány modernizációs programja keretében a vidéki egyetemi városok vonzáskörében kialakítani tervezett technológiai központok egyikét az amerikai fél speciális programokkal is támogassa, és segítse a kutatási eredmények minél hatékonyabb bekapcsolását a gazdasági vérkeringésbe – áll a közleményben.

A Világgazdaság című lap egy Csillag István gazdasági miniszterrel közösen lebonyolított rendezvény utáni sajtótájékoztatóról úgy számolt be, hogy Evans jelezte: az OPIC, az amerikai magánbefektetők jelenlétét segítő szervezet százmillió dolláros alapot szán régiónknak, ez az összeg a közeljövőben várhatóan növekszik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik