Belföld

Malév: idén hatmilliárd veszteség, jövőre nullszaldó?

Az évek óta veszteségesen működő magyar légicég az idén hatmilliárd forint veszteségre számít, ám a stratégiaváltás - ígérik - jövőre már a nullszaldóig repíti a társaságot.

A Malév Rt. az idén a tavalyit mintegy 8 milliárd forinttal meghaladó, 112 milliárd forintos árbevétellel számol. A társaság adózás előtti vesztesége az elmúlt évi 2,3 milliárd forintról az idén várhatóan 13 milliárd forintra emelkedik.

Sándor László, a légitársaság elnök-vezérigazgatója az MTI-nek csütörtökön elmondta: a légitársaság alaptevékenysége évek óta veszteséges a strukturális problémák miatt. Reményei és a Malév stratégiája szerint tevékenységek szintjén az idei 6 milliárd forint körüli veszteség jövőre nullszaldóra mérséklődik.

Kakuk László, a légitársaság pénzügyi igazgatója elmondta: az árbevételhez kapcsolódó költségek az idén 118 milliárd forintra nőnek a tavalyi 109 milliárd forintról. Az üzemi szintű veszteséget az idén mintegy 5 milliárd forinttal növelik az egyéb tételek, aminek tetemes részét a lízingelt gépek visszaadásának költségei teszik ki. További 2 milliárd forinttal rontja az eredményt a nem realizált árfolyamveszteség.

A légitársaság stratégiai terve jövőre az eredmények 6-7 milliárd forint körüli javulásával számol. Az elnök-vezérigazgató 2005-öt az eredményesség szempontjából a fordulat évének tartja. A flottacseréhez kapcsolódó kiadások ugyan még jövőre is 4 milliárd forint körüli összeggel rontják az eredményt, ám 2005-től a már megszűnő költségelem önmagában is jelentős javulást jelent.

A lízingelt gépek cseréjének összköltsége a következő évben 7-7,5 milliárd forint körül lehet, az összeg azonban két év alatt megtérül az új gépek alacsony üzemeltetési költségének köszönhetően.

A Malév az idén januárban vette át első, új generációs Boeing típusú repülőgépét. A Next Generation családba tartozó gépekből a társaság 2005-ig összesen tizennyolcat lízingel. A gépek közül hat darab 100 személyes B-737-600-as, hét 135 üléses B-737-700-as és öt 170-175 üléses B-737-800-as lesz. A légitársaságnál 11 gép lízingszerződése jár le a következő két évben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik