Belföld

KSH: októberig több volt a behozatal mint a kivitel

Az idén az első tíz hónapban a kivitel volumene 6 százalékkal, a behozatalé 10 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszaki szintet - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Január-októberben a külkereskedelmi termékforgalom hiánya 4,1 milliárd euró volt a KSH korábbi közlése szerint.

A jelentés szerint az export- és az importárindexek egyaránt 1,5 százalék körüli forintárszint-csökkenést jeleztek, a deviza árszint ugyanakkor a forgalom mindkét irányában 1 százalékkal csökkent, miután a forint főbb devizákhoz 0,5 százalékkal felértékelődött.

Az idén az első háromnegyed évben a kivitel volumene 5 százalékkal, a behozatalé 9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakihoz képest.
Január-októberben a 2002 azonos időszakihoz képest a forint a forgalomban meghatározó súlyú euróval szemben 3 százalékkal gyengült, a mintegy 14 százalékos arányt képviselő dollárhoz képest 14 százalékkal erősödött.

A KSH jelentése szerint az Európai Unióba irányuló export volumene 3 százalékkal nőtt, ezen belül a gépexport mintegy 8 százalékkal haladta meg a tavaly január-októberit. Jelentősen bővült az energiafejlesztő gépek, az általános rendeltetésű ipari gépek, a villamos gépek kivitele.

A feldolgozott termékek kivitele 9 százalékkal visszaesett, elsősorban a videojáték-gyártás és -kivitel 2002 júniusi beszüntetése következtében. Az élelmiszerexport közel fele irányult az EU-ba, a szállítások volumene 6 százalékkal haladta meg a bázist.

A hús-, a zöldség és gyümölcs-, valamint az állatitakarmány-export bővült, a gabonaexport ezzel szemben visszaesett: búzából a 2002. január-októberi mennyiség alig több mint 40 százalékát, kukoricából mintegy 80 százalékát szállították az EU-ba.

A közép- és kelet-európai országokba irányuló kivitel – amely az összes export mintegy 16 százalékát adja – közel ötödével emelkedett. A gépek és szállítóeszközök forgalma 47 százalékkal, ezen belül az energiafejlesztő gépek, a közúti járművek forgalma több mint 40 százalékkal bővült.

A villamos gépek exportja több mint felével, a mobiltelefonokat is tartalmazó híradástechnikai termékeké háromnegyedével haladta meg a 2002 január-októberi szintet. Az élelmiszerek forgalma – a jelentős gabonaexport-növekedés és a hús-, húskészítmény-kivitel stagnálásának együttes hatása következtében – az előző év azonos időszakához viszonyítva 3 százalékkal emelkedett.

A fejlődő országokba irányuló export 14 százalékkal emelkedett. Az importvolumen összességében 10 százalékkal bővült, az EU-ból származó áruk forgalma mérsékeltebben, 6 százalékkal.

Az uniós gépimport 6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet: számottevően nőtt egyebek közt az energiafejlesztő gépek és a közúti járművek forgalma, a villamos készülékek import volumene az előző év azonos időszaki szinten stagnált. A feldolgozott termékek importja 5 százalékkal bővült: a legjelentősebb, közel 20 százalékos növekedés a gyógyszerimportban volt. Az EU-ból származó élelmiszerek behozatala 11 százalékkal emelkedett.

A Közép-és Kelet-Európából származó import 12 százalékkal nőtt: a gépek és szállítóeszközök forgalma közel ötödével, a feldolgozott termékeké 12, az energiahordozóké 10 százalékkal. A gépimporton belül az energiafejlesztő és a villamos gépek, a feldolgozott termékek közül a nyomdai termékek, a ruházati cikkek és a műanyag késztermékek forgalma nőtt számottevően.

Az energiahordozók közül a földgáz importja 15, a nyers kőolajé 4 százalékkal haladta meg a bázisidőszaki mennyiséget. A fejlődő országokból származó import az alacsony bázisidőszaki szinthez viszonyítva 18 százalékkal emelkedett.


Címkék: archívum

Ajánlott videó mutasd mind

Magyar modell: bizonygatják, hogy felkészültünk a második hullámra, de a szakadék szélén állunk

Úgy tetszik, stratégiát váltott és mindent egy lapra tesz fel az Orbán-kormány: a fertőzöttek száma már nem fontos, csak a halálesetek elkerülése és az ország működése. Csakhogy sem a tesztelés, sem a kontaktkutatás, sem a járványügy nem működik olajozottan. Ez veszélyes kombináció lehet, és bár a kormány szerint az egészségügy felkészülten várja a betegek érkezését, ezzel ellentétes hírek is érkeznek.

Emberevéssel vádolt cigányokat végeztek ki a Nyúzóvölgyben

Az évszázad Európát is megrázó büntetőügyében több mint 200 vándorcigányt vádoltak 31 gyilkossággal és emberhús fogyasztásával 1782 nyarán Kemencén. Az elrettentésnek szánt durva és megalázó kivégzéseknek az uralkodó közbelépése vetett véget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.