Belföld

Dinamikusan bővült a kiskereskedelmi forgalom

Továbbra is dinamikusan bővül a hazai kiskereskedelmi forgalom, a növekedés üteme a csatlakozó országok körén belül a középmezőnybe sorolja Magyarországot. Kiemelkedő növekedést a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem, a könyv-, újság-, papíráru- és egyéb iparcikk-kiskereskedelem és a bútor-, háztartási cikk-, valamint vasáru-kiskereskedelem produkál.

A kiskereskedelmi forgalom volumene októberben 8,6 százalékkal, az első tíz hónapban átlagosan 8,4 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön. Az előző hónaphoz viszonyított októberi volumenindex 0,8 százalékos növekedést mutat.

Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő kiskereskedelemben 2003 októberében folyó áron 442,9 milliárd forint, az első tíz hónapban 3.830,4 milliárd forint értékű árut forgalmaztak. A kiskereskedelmi forgalom volumene szeptemberben 8,6 százalékkal, a harmadik negyedévben 8,5 százalékkal nőtt, az első kilenc hónapban átlagosan 8,4 százalékkal haladta meg a 2002 azonos időszakit. (Tavaly az első tíz hónapban az eladások 8,2 százalékkal, októberben 9,1 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.)

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem forgalmának volumene az idén októberben az átlagos növekedési ütemnél lassabban, 5,8 százalékkal bővült. Ezen belül a vegyes termékkört forgalmazó üzletek, vagyis a hipermarketek, a szupermarketek, és a vegyesboltok forgalma dinamikusabban 6,0 százalékkal, míg az élelmiszer-szaküzletek forgalma mérsékeltebben 2,6 százalékkal nőtt.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem értékesítése az átlagosnál gyorsabban 10,7 százalékkal bővült, és tovább folytatódott – 14,0 százalékkal – a textil-, ruházati és lábbeli-kiskereskedelem kiemelkedő növekedése.

A könyv-, újság-, papíráru- és egyébiparcikk-kiskereskedelem eladásai 13,3 százalékkal, a bútor-, háztartási cikk-, vasáru-kiskereskedelemé 11,3 százalékkal bővültek. A gyógyszer-, gyógyászati termék-, illatszer-kiskereskedelem növekedési üteme 0,6 százalékra mérséklődött.

Az összesített kiskereskedelemben nem szereplő gépjármű- és járműalkatrész-kiskereskedelem belföldi értékesítése októberben 7 százalékkal haladta meg a 2002 októberit. A gépjárműüzemanyag-kiskereskedelem értékesítési volumene 3,6 százalékkal nőtt.

A KSH jelentése szerint az Európai Unióban továbbra sem javult a kiskereskedelmi konjunktúra. A legfrissebb, szeptemberi adatok szerint a 15 EU-tagországban 0,5 százalékkal emelkedett a forgalom volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva, míg az eurózóna tagországaiban 0,6 százalékos visszaesés következett be.

A magyar adatokat a csatlakozó országok adatai között közepesnek minősíti a statisztikai hivatal. Dinamikusabban nőtt szeptemberben a kiskereskedelmi forgalom Lettországban és Litvániában, ahol 12,6-12,4 százalékos volt a növekedés. Mérsékeltebb volt viszont Szlovéniában és Csehországban, ahol 4,2 illetve 4,1 százalékkal nőtt a forgalom. Szlovákiában pedig visszaesést regisztráltak, aminek mértéke 6,1 százalék volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik