Belföld

Botrány az Újvárosházán – emelkedik a csatornadíj

Kisebb csetepaté után a Fővárosi Közgyűlés MSZP-s és SZDSZ-es képviselői megszavazták a fővárosi csatornadíj 36 és a vízdíj 6,5 százalékos emelését. A díjemelésének mértékét a környezetvédelmi díj bevezetésével indokolták, ám a zöld tárca szerint ez csupán 14-15 százalékos díjnövelést eredményez.

Indoklásnak kevés, emelésnek sok

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a díjemelés mértékével és az ezzel kapcsolatos indoklással kapcsolatban közölte, hogy a jövő januártól életbe lépő vízterhelési díj valóban többletköltséget jelent a csatornázási szolgáltató vállalatok gazdálkodásában, ez azonban Budapest esetében legfeljebb 14-15 százalékos díjnövelést indokolna. Azt is csak akkor – áll a minisztérium közleményében, ha a díjfizetési kötelezettség miatti többletkiadást teljesen a fogyasztókra hárítja át a szolgáltató. A minisztérium szerint tehát a közgyűlés döntésében minden bizonnyal más tényezőket is érvényesített. Például az inflációs hatást vagy azt, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek forrásokat kíván teremteni az előtte álló nagyberuházás: a csepeli szennyvíztisztító mű kivitelezéséhez.

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén a koalíciót alkotó MSZP-SZDSZ képviselői megszavazták a fővárosi csatornadíj 36 és a vízdíj 6,5 százalékos emelését január 1-jével. A döntést támogató képviselők a magas díjemelést a környezetvédelmi díj bevezetésével indokolták.


A Fidesz-MKDSZ, az MDF és a MIÉP elviselhetetlennek nevezte az áremelés mértékét, ehelyett infláció körüli emelést tartottak volna indokoltnak. A nagyobbik ellenzéki frakció vezetője, Kupper András felvetette, tudja-e Demszky Gábor, mekkora terhet ró a döntéssel a fővárosiakra a testület.


A Fidesz-MKDSZ nem kívánt részt venni a vitában és a karzatra vonult, mintegy szolidaritást vállalva a reggeli – csatornadíj-emelés ellen szervezett – demonstráció résztvevőivel. A közgyűlést kilenc óra körül néhány percre zavarták meg demonstrálók. A díszterem karzatán 10-12 fős csoport jelent meg és “Nem fizetjük Demszky mocskát, Józsefvárosi Polgári Körök” feliratú lepedőt terítettek a korlátra, utalva ezzel a csatornadíj tervezett emelésére. A demonstrálóktól végül egy biztonsági őr elvette a transzparenst. Az ülés ugyan nem szakadt meg, de a demonstráció kezeléséről vita bontakozott ki: az ellenzék a nyilvánosság megsértéséről, míg a városvezetés annak biztosításáról beszélt.


Wintermantel Zsolt, a fővárosi Fidesz frakcióvezető-helyettese a botrányról a Népszavának így nyilatkozott: nem demonstrálók voltak a transzparenst kirakók, hanem fővárosi polgárok, akik egy mindenki számára nyilvános ülésen, csendben fejtették ki véleményüket.


Demszky Gábor a Népszavának azt mondta: “Senkinek nem sérült a nyilvános véleménynyilvánításhoz fűződő joga a Városházán. A tiltakozók szabadon kifejezhették a véleményüket. Arról nem tudok, hogy erősdzakkal vezették volna ki őket az ülésről, nem figyeltem oda, a közgyűlés vezetésével voltam elfoglalva.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik