Belföld

Sikersztori a magyar-román gazdasági kapcsolatok fejlődése

Sikeres volt és jó hangulatban zajlott a magyar-román gazdasági vegyes bizottság ülése szerdán Budapesten, a két ország közötti kapcsolatok fejlődése nyugodtan nevezhető sikersztorinak - mondta Major István, a Külügyminisztérium helyettes államtitkára az MTI-nek.

A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a kereskedelmi forgalom a két ország között az idén mindkét irányban mintegy 40 százalékkal bővült, Romániával élénkült leginkább a kereskedelmi kapcsolat. A forgalomnövekedés mintegy 4.600 magyar kis- és középvállalkozás tevékenységének eredménye.

Major István hangsúlyozta: a magyar tőkekivitel is rohamléptekben fejlődik. A hivatalos adatok szerint mintegy 250 millió dollárnyi Magyarországról származó tőkeberuházás történt Romániában, de a tényleges érték a helyettes államtitkár szerint a félmilliárd dollárt is eléri. A magyar befektetők a 13. helyet foglalják el a romániai befektetők rangsorában, közülük a legnagyobbak a Mol, a Dunapack, a TVK és a Zalakerámia.

Utalt arra, hogy a tárgyalásokon áttekintették a kapcsolatok további fejlesztésének lehetőségeit is. Szó volt arról a közös földgázvezetékről, amely öt ország együttműködésében épülne és a Kaszpi-tengerről érkező földgáz szállítását oldaná meg Közép-Európa térségébe. Ugyancsak folynak a tárgyalások a villamos rendszerek összekapcsolásáról. Az államtitkár szerint a kapcsolatok további bővítésére külön lehetőséget teremt a kapcsolódás az EU Interreg programjaihoz, miután Magyarország jövőre EU-tagállammá válik, Románia pedig jó esélyekkel rendelkező, csatlakozásra váró ország.

A Külügyminisztérium által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint 2003 első kilenc hónapjában a két ország közötti kereskedelmi forgalom több mint 1,2 milliárd dollár volt. A külkereskedelmi forgalomra jótékony hatással van a CEFTA megállapodás kedvezményeinek kihasználása. Várható, hogy a forgalom az év végéig eléri a 1,5 milliárd dollárt.

Tavaly a magyar kivitel értéke 784 millió dollár, 2001-ben 764 millió dollár volt. A Romániából származó behozatal értéke eközben 362 millió dollár volt 2001-ben és 432 millió 2002-ben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik