Belföld

Csillag: sajnálatos, hogy rögtönözni kellett

A gazdasági miniszter szerint a jövő évi gazdaságpolitika legfontosabb vonása "a költségvetés-politika és a monetáris politika közötti összehangolási kényszer" - erről Csillag István újságírók előtt beszélt Szekszárdon.

Össze kell hangolni a költségvetési és a monetáris politikát Sajnálatos, hogy ez a kényszer nem egy előre jól belátott és jól kialakított folyamatnak, hanem azoknak az eseményeknek a folytán jött létre, amelyek nem kifejezetten segítik éppen a kamatok, a kamatpolitika európaival rokon vonásokat mutató irányát, hanem a “vert sereg gyorsan tanul” népi igazságból következik – mondta.


Csillag István a vállalkozói szalon szekszárdi rendezvénye kapcsán szólt a 2004. évi gazdaságpolitika fő prioritásairól, amelyek – mint mondta – a költségvetési vitákban oly módon összegződtek, hogy “a versenyképességet hogyan lehet javítani, vagy a korábbi versenyképességünk főbb tényezőit megerősíteni”.


A miniszter további három fontos vonást emelt ki: kiszámítható gazdaságpolitika folytatását csökkenő mértékű deficittel, a beruházók számára tartalmazott adókönnyítéseket vagy adócsökkentéseket, valamint a költségvetési kiadások szempontjából a felhalmozási jellegű kiadások fenntartását, növelését. Az utóbbi azért igaz és fontos, mert láthatóan ott lehet érdemben számolni javulással, a befektetők letelepedésével, új munkahelyek létrehozásával, “ahol állami eszközökből felhalmozások vasút-rehabilitáció, kikötőépítés, autópálya-építés, vagy önmagában közútfejlesztés van” – tette hozzá.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik