Belföld

2005-ig nem adja el TVK-csomagját a BorsodChem

A BorsodChem 2005-ig nem adja el a TVK-ban meglévő 15 százalékos részvény csomagját, vagyis addig amíg nem készül el a TVK új etilén krakkolója - mondta újságíróknak Kovács F. László, a cég vezérigazgatója a BorsodChem rendkívüli közgyűlését követően szerdán.

Kovács F. László elmondta: a BorosdChem szeretné elérni, hogy megfelelő mennyiségű etilén jó áron tudják megvásárolni a TVK-tól. “Ehhez pedig szükség van a TVK-ban meglévő részesedésre, ezért azt ajánlottam az igazgatóságnak, hogy az új etilén gyár átadásáig a BorsodChem tartsa meg a TVK részvényeit” – mondta a vezérigazgató. A zártkörű tőkeemeléssel kapcsolatban hozott döntésről Kovács F. László elmondta, hogy az 5600 forintos ár jónak tekinthető, mivel jogilag akár 1100 forinton is történhetett volna a tranzakció.


Ráadásul az 5600 forint több az új részvényeket lejegyző cégek korábbi nyilvános ajánlatban szereplő 5.300 forintnál. A BorsodChem alaptőkéjének és saját tőkéjének zártkörű emeléséről döntött a társaság igazgatósága kedden. Az igazgatóság döntése alapján a társaság alaptőkéjét összesen 3,08 milliárd forinttal 15,39 milliárd forintra emelik. Ez 3 047 192 darab új, egyenként 1 010 forint névértékű részvény kibocsátásával történik, amit 5600 forintos árfolyamon jegyeznek le. Így a saját tőke több mint 17 milliárd forinttal nő. A tőkeemelést lejegyző osztrák cégek a VCP AG, illetve többségi tulajdonosa, a Collegia Privatstiftung tulajdonosi részesedése 91,17 százalékra nő a jelenlegi 88,79 százalékról.


Az akvizíciós célokkal kapcsolatban a vezérigazgató elmondta: cége szeretne részt venni Közép-Kelet Európai lehetséges vállalatfelvásárlásokban. Még konkrétumokról a vezérigazgató nem beszélt, mint lehetséges célpontot azonban megemlítette a román Oltchim és a cseh Unipetrol vegyipari cégeket. A BorsodChem még érdeklődik a PKN PVC gyártó érdekeltsége iránt is ennek eladására azonban egyelőre kevés lehetőséget lát a vezérigazgató. Újabb akvizíciós célpont is megnevezett Kovács F. László. Elmondása szerint a BorosodChem a jövőben nemcsak izocianát alapanyag gyártóként, hanem nagyobb hozzáadott értékű termék forgalmazóként is meg akar jelenni a piacon. Ezért érdeklődnek Nyugat- Európai úgynevezett rendszerházak iránt is.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik