Belföld

Távközlési piac – negyedéves jelentés a felügyelettől

A Hírközlési Felügyelet elkészítette a 2003 második negyedévére vonatkozó monitoring jelentését, amelyben a vezetékes távközlés a mobil kommunikáció és az internet adatait foglalják össze.

A jelentés szerint a vezetékes piacon 2003 második negyedéve során nagyjából az előző negyedévnek megfelelő mértékben csökkent a bekapcsolt fővonalak száma. A csökkenés az előző negyedévhez képest 23 ezer fővonal.

A fővonalak számának csökkenésével párhuzamosan módosult az egyes fővonaltípusok aránya. A második negyedév végén az egyéni fővonalak adták az összes fővonal mintegy 76 százalékát, míg megközelítően minden negyedik fővonal üzleti fővonal.

2003 második negyedévében a kezdeményezett hívások összidőtartama mintegy 6 százalékkal csökkent az előző negyedévhez képest. 2002 hasonló időszakával összevetve 10 százalékos a csökkenés.

Internet-forgalom

Ami az internet-forgalmat illeti, az internet-hívások a második negyedévben 0,1 perccel hosszabbodtak. Ezen belül az egyéni fővonalakról kezdeményezett internet-hívások hossza 0,3 perccel nőtt, míg az üzleti hívások 0,6 perccel rövidültek az előző negyedévi értékekhez képest.

A betárcsázós internet-forgalom összidőtartama mintegy 26 százalékkal csökkent, aránya a hívásperc-forgalomból 2003 második negyedében mintegy 4 százalékponttal csökkent az előző év második negyedévéhez képest. Az internet-hívásszám-megoszlást tekintve kissé nőtt az egyéni fővonalak szerepe.

Mobil piac

2003 második negyedévének végére a mobil előfizetések az aktív SIM-kártyák és az analóg előfizetések száma meghaladta a 7,3 milliót. Az előfizetések száma továbbra is emelkedik, a növekedés abszolút értékben azonban elmarad a megelőző év azonos időszakától. A második negyedév végén a pre-paid SIM-kártyák tették ki az összes előfizetés több mint háromnegyedét (78,37 százalékát), miközben az elmúlt negyedév során 163 ezerrel bővült a számuk.

A post-paid előfizetések száma az elmúlt negyedévben 68 ezerrel emelkedett, amely több mint az ezen időszakot megelőző három negyedévben összesen mért növekedés. Az előfizetések megoszlása a szolgáltatók között nem változott jelentősen az elmúlt időszakban: a Westel Mobil Rt. és a Pannon GSM Rt. uralja a magyar piac közel 85,2 százalékát. Emellett folyamatosan növekszik a Vodafone részaránya az előfizetésekből (14,7 százalék), míg a Westel Rádiótelefon Kft. részesedése 0,2 százalék alatti. 2003 második negyedévében az SMS-ek száma meghaladta a 282 milliót. Ez 3,2 százalékos növekedés az előző év hasonló időszakához képest.

A mobil szolgáltatók hálózatából kezdeményezett bevételt hozó MMS-ek száma 147 207 volt a vizsgált időszakban. GPRS szolgáltatást 114 950 felhasználó vett igénybe a második negyedév során, 51 százalékkal többen, mint a megelőző negyedévben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik