Belföld

EIU: szomorú, de reális kép a magyar gazdaságpolitikáról

Magyarországon 3,2 százalék lesz a növekedési ütem jövőre, miközben várhatóan tovább marakodnak a gazdaságpolitika felső vezetői. A leggyorsabb ütemben Csád, Kazahsztán, Grúzia, Türkmenisztán, Irak, Kína, Albánia fejlődik majd, a mezőny alján továbbra is Nyugat-Európa.

A neves londoni gazdaságfigyelő ház, a The Economist folyóiratot is gondozó kiadói és elemző csoport tagja, az Economist Intelligence Unit (EIU) szerint a világgazdaság egészének összkibocsátása is növekszik: a tavalyi 2,9 százalék és az idei évre várt 3,4 százalék után 2004-ben 4,1 százalékos globális növekedés várható.

Adatbánya

Böngésszen a többi elemző, gazdaságkutató prognózisai között!

Ezen belül a magyar gazdaság teljesítményének növekedése az EIU éves jelentése szerint az idei évre jósolt 2,7 százalékról jövőre 3,2 százalékra gyorsul. Nyugat-Európa továbbra is a mezőny alján van: itt a tavalyi 1,3 százalékos, és az idei évre várt 1,0 százalékos növekedés után az EIU jövőre 2,0 százalékos növekedést vár.


Második féléves hajrá


Az előrejelzés szerint Magyarországon az első félévben legfeljebb mérsékelt fellendülés várható, és az is elsősorban az állami infrastrukturális beruházásokból, valamint a magánfogyasztásból táplálkozik majd, mivel a magánberuházási terveket “kiütötte” a hitelek drágulása. A növekedés várhatóan 2004 második felében kap erőre, amikor a fő kereskedelmi partnerországokban is valószínűsíthetően megindul a fellendülés – áll a londoni jelentésben.


Az EIU szerint egyébként a magyar gazdaság még mindig a 2001-2002-es időszak erős forint-felértékelődésének és “mértéktelen béremeléseinek” hatásaitól szenved.


Az előrejelzés szerint jövőre erősen gyorsul az infláció: a londoni elemzők a 2003-ra valószínűsített 4,6 százalékos évközi átlagos drágulási ütem után 2004-re 6,3 százalékot várnak.


Folyamatos a konfliktushelyzet


Az EIU elemzői szerint jövőre sem várható a jegybank és a kormány közötti harmonikus együttműködés a követendő politikát illetően, mert ahogy a legutóbbi fejlemények is mutatják, folyamatos a konfliktushelyzet. Jóllehet ez most enyhülőben lévőnek tűnik; Magyarországon hagyománya van annak, hogy az ellentétek időről időre ismét felbukkannak, és gazdaságpolitikai zavarokat okoznak – áll az elemzésben.


A belpolitikai kilátásokról a jelentés azt írja, hogy jóllehet nem látszik olyan fejlemény a láthatáron, amely megkérdőjelezné a kormánykoalíció hatalmon maradását 2004-ben, a gazdasági klíma romlása és a viszonylag szoros jövő évi költségvetés meg fog látszani a kormánypártok támogatottságán.


Az EIU szerint a Fidesz fog politikai hasznot húzni abból, hogy a választók egyre szélesebb köre romlónak tartja az életszínvonalat, és a megszorításokkal társítja a szocialistákat.


A Fidesz valószínűleg jól fog szerepelni a júniusi európai parlamenti választásokon, de ennek rövid távon nem lesz jelentős hatása a belpolitikára – áll a londoni elemzésben.


Gyorsan és átalakulóban


Az átalakulóban lévő gazdaságok a tavalyi 3,7 százalékos és a 2003-ra jósolt 4,8 százalékos növekedés után még jövőre is 4,5 százalékkal növekszenek az EIU londoni jelentése szerint. A térség öt éve vezeti a cég növekedési listáját, de az EIU elemzői megjegyzik, hogy az erős bővülés egyik fő hajtóereje a magas nyersanyagárszint.

Az országcsoport átlagán belül Kazahsztán gazdasági teljesítménye 10,1, Grúziáé és Türkmenisztáné 10,0, Albániáé 6,5 százalékkal fog jövőre növekedni a londoni elemzők szerint. A feltörekvő Ázsia éllovasa továbbra is Kína lesz, 8,4 százalékos ütemmel. A vizsgált 200 ország közül mindazonáltal Csád növekszik majd a leggyorsabban jövőre, 58,0 százalékkal az EIU szerint.

Iraknak 2004-re 19,0 százalékos növekedést jósolnak a londoni elemzők, főleg a várhatóan beinduló újjáépítés hatására. Irak ezzel az ütemmel a negyedik leggyorsabban növekvő gazdaság lenne a világon.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik