Belföld

Szaddám mellett tüntettek

Iraki diákok Szaddám mellett tüntettek Tikrítben. Az orosz külügyminiszter-helyettes szerint csak a nép ítélhet a diktáror felett.

Nem volt nagyon együttműködő Szaddám Huszein volt iraki elnök az elfogását követő első kihallgatásain – adta hírül a Time amerikai magazin. Az exelnök rá jellemző szófordulatokkal válaszolt a neki feltett kérdésekre. Hevesen vitatta, hogy az általa vezetett iraki rendszer tömegpusztító fegyvereket birtokolt volna. A volt diktátor szerint a tömegpusztító fegyverekről szóló állításokat az amerikaiak találták ki – idézte tovább az amerikai titkosszolgálat egyik munkatársát a lap.


Rokonszenvtüntetés Tikrítben


Mintegy 300 iraki diák tartott hétfőn Szaddám Huszein volt iraki elnök melletti rokonszenvtüntetést Tikrít városában. A felvonulók tiltakoztak Szaddám elfogása ellen, és azonnali szabadon engedését követelték. A fiatalok olyan jelszavakat kiabáltak, öklüket a magasba tartva, mint “Vérünk és lelkünk feláldozásával is megvédünk, Szaddám Huszein”, “Egész Irak zengje Szaddám Huszein dicsőségét”, “Isten a legnagyobb, Amerika minden nép ellensége”. A tüntetést a helyi iraki rendőrség és amerikai katonák feloszlatták, több személyt őrizetbe vettek.


Az oroszok szerint csak a nép ítélkezhet

Jurij Fedotov orosz külügyminiszter-helyettes hétfőn kijelentette, hogy egyedül az iraki nép jogosult ítélkezni Szaddám Huszein volt diktátor felett, és csakis Irak szuverenitásának helyreállítása után. “Az előző rendszer megítélése, a vezetői feletti bíráskodás az iraki nép belügye, s egyedül az iraki nép dönthet volt vezetőinek sorsáról. Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy Irak visszanyerje szuverenitását, és ismét működésbe lépjenek önálló és szuverén állami intézményei” – hangsúlyozta Fedotov az Interfax hírügynökségnek adott moszkvai interjújában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik