Belföld

A BÉT-en is pozitív nyitást hozott a Szaddám-hír

Szaddám elfogásának híre jó hatással van az értékpiacok alalkulására. A Budapesti Értéktőzsde irányadó indexe, a BUX hétfőn 77 pontos növekedéssel, 9286 ponton nyitott. Néhány perccel később az index további 14 ponttal 9300 pontra emelkedett.

A tőkepiacok hétfői nyitásakor jelentősen drágulnak a részvények és a dollár, valamint az amerikai államkötvények, miután vasárnap bejelentették Szaddam Husszein korábbi iraki diktátor elfogását.


A Szaddamról szóló hír “általánosságban kedvez a részvénypiacoknak” – mondta Hilary Cook, a Barclays Stockbrokers befektetési igazgatója a Reuters hírügynökségnek. Cook szerint ezidáig az iraki helyzettel kapcsolatos bizonytalanság volt a legfőbb akadálya annak, hogy az amerikai gazdaságról érkező igencsak kedvező statisztikák nyomán jelentősebb árfolyamnövekedést érjenek el a tengerentúli vállalatok részvényei.

Szaddamot vasárnap kapták el kurd és amerikai elitalakulatok szülővárosa, Tikrit közelében egy földbe vájt búvóhelyen. A hír nyomán várhatóan a Dow Jones Industrial index tartósan is a lélektani és technikai határt jelentő, s az elmúlt napokban már néhányszor elért 10 ezer pont fölé kerülhet.

Néhány elemző azonban úgy gondolja, hogy a várható nagy rali kedvező alkalmat kínál a részvényeladásra is.

“Szeretnék látni némi konszolidációt a piacon. Lehet, hogy ez némiképp visszásnak tűnik, de a vállalatok jelenlegi értékelése – különösen a technológiai részvényeknél – nehezen tűnik fenntarthatónak” – nyilatkozta a Reutersnek Sandy Lincoln, az 1,2 milliárd dollárt kezelő Wayne Hummer Asset Management menedzsere.

Az elmúlt kilenc hónap során az Intel, a Yahoo és az eBay árfolyam emelkedése akkora mértéket ért el, hogy sokán már arról beszéltek, hogy ismét kialakulóban van egy technológiai árfolyambuborék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik