Belföld

A Parmalat visszafizette kötvényadósságát

A Parmalat olasz élelmiszeripari óriáscégnek sikerült elkerülnie a jelentősre nőtt adósságával kapcsolatos fizetésképtelenséget, miután pénteken bejelentette: pénteken rendezte 150 millió euró kötvényét, négy nappal azután, hogy ki kellett volna fizetni adósságát, de azelőtt, hogy hétfőn lejárt volna a végső határidő.

A befektetők már pénteken, de legkésőbb hétfőn hozzájutnak pénzükhöz – közölték pénzügyi források. – Most már nem kell aggódni, hogy a Parmalat hétfőn fizetésképtelenséget jelent be, így a részvénye esetében sincs szükség a pánikeladásra – mondta az egyik milánói részvénykereskedő, aki azonban hozzátette: továbbra is igen sok a bizonytalanság. A Parmalatnak jövőre több kötvényadósságot kell rendeznie és igen bizonytalan a cég pénzügyi helyzete.

A nem teljesítő szint közelébe süllyesztette tovább szerdán az olasz Parmalat tejipari vállalat hitelminősítését a Standard and Poor’s nemzetközi hitelminősítő, amely akkor azt közölte, hogy a céget most már egyértelműen a törlesztésképtelenség kockázata fenyegeti. A szerdán bejelentett intézkedéssel az előző nap megadott, már szintén mélyen spekulatív “B plusz” hosszú távú adósi besorolás “CC”-re – hitelminősítői zsargonban bóvli szintre – esett tovább. A Standard and Poor’s előző nap vette vissza “BBB mínusz”-ról négy fokozattal “B plusz”-ra a besorolást; szerdán ezt csökkentette hét további fokozattal “CC”-re.

A Standard and Poor,s péntek esti közleménye szerint a Parmalat továbbra is figyelőlistán marad annak ellenére, hogy négynapos csúszás után visszafizette hétfőn lejárt kötvényét. A Parmalat teljes adóssága mintegy 6 milliárd euró. A cég legközelebbi kötvény-visszafizetésének határideje 2004. június 23., akkor 100 millió eurót kell rendeznie.

A Parmalat piaci tőkeértéke mintegy 1 milliárd dollárral, közel 55 százalékkal csökkent az elmúlt két nap során a milánói tőzsdén, miután az ezt megelőző három napban felfüggesztették a cég részvényének a kereskedését. A Parmalat árfolyama pénteken 15 százalékkal 1,00 euróra hanyatlott. A hivatalos tőzsdeidőn túli kereskedés kezdetén, közép-európai idő szerint 19.30-kor a Parlamat árfolyama 10 százalékkal drágult arra a bejelentésre, hogy a cég rendezte 150 millió eurós kötvényét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik